Τα οχήματα Lynx του Ουγγρικού Στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ουγγρικός Στρατός έχει προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων, τα τελευταία χρόνια, με βάση τις οποίες θα ανανεώσει το τεθωρακισμένο δυναμικό του. Για το λόγο αυτό προμηθεύτηκε από τη Γερμανία άρματα μάχης Leo 2A7 τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα άρματα της σοβιετικής εποχής που έχουν οι Ούγγροι στο οπλοστάσιό τους αλλά, προμηθεύτηκαν και νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, τα Lynx.

Τα οχήματα αυτά αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ./ω., διαθέτουν ως κύριο οπλισμό τους ένα αυτόματο πυροβόλο των 35 χιλ. επί πύργου Lance 2.0.και ως δευτερεύοντα οπλισμό διαθέτουν εκτοξευτές καπνογόνων, αντιαρματικούς πυραύλους Spike LR2, ένα συζυγές πολυβόλο των 7.62 χιλ. και υπάρχει και η επιλογή να φέρει και ένα μικρό UAV. Το πλήρωμά του αποτελείται από 3 άτομα ( Διοικητής, οδηγός, χειριστής όπλων) και μπορεί να μεταφέρει συνολικά 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες.

Η αρχική σύμβαση που συνάφθηκε με τη Γερμανία προβλέπει να κατασκευαστούν τα πρώτα 46 οχήματα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα 172 στην Ουγγαρία από την εταιρεία Raba στο Gyor της βορειοδυτικής Ουγγαρίας. Τα οχήματα της πρώτης παρτίδας των 46 οχημάτων θα παραδοθούν στους Ούγγρους μέχρι τις αρχές του 2023. Η προσπάθεια των Ούγγρων ήταν να μεταφερθεί τεχνογνωσία στο εργοστάσιό τους αλλά και να στήσουν δική τους γραμμή παραγωγής για το όχημα, πράγμα που πέτυχαν.

Το όχημα έκανε το ντεμπούτο του σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση επί ευρωπαϊκού εδάφους ενώπιων των Αμερικανών που πήραν μέρος στην άσκηση.