• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σύστημα Εγγύς Αεράμυνας RAM(Rolling Airframe Missile) για το Πολεμικό Ναυτικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύστημα Εγγύς Αεράμυνας RAM(Rolling Airframe Missile) για το Πολεμικό Ναυτικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζοντας την προσπάθεια παρουσίασης συστημάτων αυτού του είδους  στο αναγνωστικό κοινό του el.gr διότι θα μας απασχολήσουν σε μελλοντικά άρθρα που θα αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την παρουσίαση του συστήματος CAMM-ER, συνεχίζουμε με την παρουσίαση του συστήματος Rolling Airframe Missile(RAM).

Αναπτύχθηκε από την αμερικανική Raytheon με τη βασική κωδική ονομασία RIM-116 για την αντιμετώπιση απειλών σε κοντινή απόσταση. Ονομάστηκε rolling airframe διότι ο πύραυλος με την εκτόξευσή του αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή ευθυτενή πορεία προς το στόχο του( όπως ακριβώς οι ραβδώσεις στην κάνει ενός τυπικού τυφεκίου περιστρέφουν τη σφαίρα η οποία παίρνει πιο ευθυτενή τροχιά).

Όλο το σύστημα, δηλαδή εκτοξευτής συν τους 21 πυραύλους που μεταφέρει ζυγίζει 5,7 τόνους με κάθε πύραυλο να ζυγίζει 73,5 κιλά και να είναι μήκους 2,7 μέτρων. Η ταχύτητά του πυραύλου φτάνει τα 2 Mach και η εμβέλεια των πυραύλων φτάνει τα 9χλμ. Το σύστημα λειτουργεί μαζί με το σύστημα  Mk 49 το οποίο είναι ο εκτοξευτής και φτιάχνει το RAM Mk 31. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι που χρησιμοποιεί και το  πολεμικό ναυτικό στα Ταχέα Σκάφη Super Vita κλάσης Ρουσσέν.

Το κόστος ανά μονάδα είναι 1 εκ. δολάρια  και θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστήματα του είδους και οι διάφορες εκδόσεις του χρησιμοποιούνται από 11 χώρες.

ΦΩΤΟ wikipedia