‘Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group στο οποίο υπάγεται το αεροπλανοφόρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος η φρεγάτα «Αιγαίον» με το οργανικό της ελικόπτερο S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», το υποβρύχιο «Κατσώνης», 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 2 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και μια Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του αεροπλανοφόρου, συμμετείχαν επίσης το αντιτορπιλικό «USS Ramage» και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-18.
Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:
● Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
● Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
● Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
● Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
● Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).
Η συνεκπαίδευση, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανησυχητικά στοιχεία για την ακρίβεια: Δεν επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά
- Απαντήσεις του Υπερταμείου στους ισχυρισμούς της δημάρχου Καλαμαριάς για την αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα
- ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 720 εκ. ευρώ από 147 επιχειρήσεις
- Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εργασίες στον άξονα Χαλάστρας–Ευζώνων – 50 νεκροί τα τελευταία 20 χρόνια στο σημείο
- Αδιέξοδο; Οι ΗΠΑ φέρονται να απέρριψαν το αίτημα του Ιράν περί αλλαγής του τόπου συνομιλιών
- Λάρισα: Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα
- Ο Τραμπ αποθέωσε τον Κινέζο πρόεδρο! Νέα πραγματικότητα, εκτός αυτής η ΕΕ
- ΕΛΑΣ: Δύο συλλήψεις για διακίνηση κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων – Κατασχέθηκαν πάνω από 900 κλεμμένα έγγραφα
- «Ουσιαστικές και παραγωγικές» οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Αμπού Ντάμπι
- Στη Σαουδική Αραβία οι καμήλες κάνουν μπότοξ, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ομορφιάς και έχουν διαβατήρια









