Survivalist vs Prepper vs Homesteader

Το φάσμα της επιβίωσης.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της επιβίωσης, βλέποντας διάφορα βίντεο και διαβάζοντας άρθρα, σίγουρα συνάντησαν αυτούς τους όρους.

Αρχικά μπορεί να προκαλείται μια σύγχυση, ως προς το τι είναι ο καθένας και ποιες οι διαφορές τους. Όταν πλέον τις μάθεις, μετά αναρωτιέσαι ποιο μου ταιριάζει.

Πρέπει να θυμόμαστε, ότι όλα τα ανθρώπινα σώματα έχουν τις ίδιες ανάγκες. Αέρα, νερό, τροφή, υγεία και καταφύγιο. Η διάκριση λοιπόν, γίνεται με βάση τον τρόπο που κάθε κατηγορία προσπαθεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τους όρους.

Ο survivalist είναι αυτός, που με μια τσάντα στην πλάτη, που έχει χρήσιμα βοηθήματα –εργαλεία, φεύγει από το μέρος που ζει και καταφεύγει στο δάσος. Εκεί προσπαθεί να επιβιώσει, με όσα μπορεί να βρει στην φύση. Θα φτιάξει με υλικά από τη φύση το καταφύγιό του, θα κυνηγήσει, θα στήσει παγίδες, θα ψαρέψει, θα συλλέξει φαγώσιμα φυτά για να βρει τροφή και θα ψάξει για πηγή νερού.

Ο prepper είναι αυτός που μετατρέπει το σπίτι του (συνήθως σε πόλη ή προάστιο) σε καταφύγιο και βασίζεται σε τρόφιμα και νερό που έχει αποθηκεύσει για να επιβιώσει, αλλά δεν μπορεί να είναι πλήρως αυτάρκης.

O homesteader είναι αυτός που διαθέτει ολόκληρο αγρόκτημα σε αγροτική περιοχή, το οποίο μετατρέπει επίσης σε καταφύγιο και βασίζεται σε αποθηκευμένα τρόφιμα και νερό, αλλά κυρίως σε αυτά που μπορεί να παράγει και να συντηρήσει από τον κήπο του, το κοτέτσι του, τον στάβλο του κτλ με αποτέλεσμα να είναι αυτάρκης.

Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου microprepper= survivalist, mesoprepper= prepper και macroprepper= homesteader και δίνοντας προσοχή στον πίνακα όπου αναλύει τα χαρακτηριστικά τους.

Τώρα θα μου πείτε ποιο είναι το καλύτερο;

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει απαραίτητα καλύτερο και χειρότερο, αλλά εξαρτάται από το σενάριο της καταστροφής, τα διαθέσιμα χρήματα, το μέρος που βρίσκεσαι, τον χώρο σου, τα προσφυγικά κύματα που θα σου έρθουν, τις γνώσεις σου, το επάγγελμά σου κτλ

Ας το αναλύσουμε με κάποια παραδείγματα.

Έστω ότι το σενάριο επιβίωσης είναι μια πανδημία. Ξέρουμε ότι το ξέσπασμα συνήθως είναι από ένα εργαστήριο κάπου στα προάστια μιας πόλης και τα περισσότερα θύματα θα είναι μέσα στην πόλη, λόγω μεγαλύτερης συγκέντρωσης πληθυσμού και ευκολότερης μετάδοσης της ασθένειας. Άρα εκεί υπερέχει αυτός που δεν ζει στην πόλη.

Έστω τώρα, ότι έχουμε έναν πόλεμο σε γειτονική χώρα και μας κατακλύζουν εκατομμύρια μετανάστες. Ας πούμε την Τουρκία. Τότε οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου. Κατόπιν και η υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι των Ιονίων ή στα βουνά της Ηπείρου θα επηρεαστούν λιγότερο και ακόμα και οι έλληνες μπορεί να αναγκαστούν να μετακομίσουν προς αυτές τις περιοχές.

Έστω ότι έχουμε ένα σενάριο βραχυχρόνιων και εντοπισμένων ταραχών, όπως σε επεισόδια αναρχικών και χρυσαυγιτών. Εκεί το πρόβλημα είναι για όσους ζουν στην περιοχή και συνήθως αρκεί να μείνουν σπίτι με κλειστά τα παράθυρα για τα χημικά.

Έστω ότι σαμποτέρ καταφέρνουν και καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και τις βασικές γέφυρες στις εθνικές οδούς. Εκεί κόβεται η χώρα σε κομμάτια και μένει χωρίς ρεύμα. Δεν θα έχεις τη δυνατότητα χρήσης των συσκευών του σπιτιού, παρά μόνο όσες λειτουργούν με μπαταρίες ή τον ήλιο και η μετακίνηση θα είναι δύσκολη. Εκεί θα βασιστείς σε εφόδια που έχεις στο σπίτι σου. Αν όμως το σενάριο εξελιχθεί και σε πόλεμο (το πιθανότερο) τα πράγματα χειροτερεύουν και θα προσπαθήσεις να φύγεις από την πόλη αν μένεις εκεί.

Έστω τώρα, έχουμε ένα σενάριο μακροχρόνιας κατάρρευσης, όπως σ’ ένα παγκόσμιο πόλεμο, στο φλας, σε πόλεμο που συμμετέχει η Ελλάδα κτλ. Ξέρεις ότι οι πολιτείες θα καταντήσουν παράγκες και οι λεηλασίες θα ξεκινήσουν αμέσως, μόλις διαπιστωθεί ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη. Ακόμα κι αν έχεις κρυμμένες προμήθειες, κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Τότε τι θα κάνεις; Αν προσπαθήσει μια συμμορία να μπουκάρει στο σπίτι σου τι θα κάνεις; Θα καταφέρεις να την απωθήσεις; Το αναμενόμενο είναι, με το που θα συμβεί κάτι τέτοιο, να καταφύγεις σε ένα σπίτι στο χωριό το οποίο τυχόν έχεις. Έτσι θα είσαι σχετικά προστατευμένος από τον κίνδυνο. Σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος της πόλης, από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν είναι ικανός ψυχολογικά να αφήσει πίσω όλα αυτά που αποτελούσαν την καθημερινότητα, το βόλεμα, την συνήθειά του… Έτσι οι περισσότεροι δεν θα καταφύγουν αμέσως στο δάσος, αλλά θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα επίπεδο ζωής κάπως σχετικό με το προϋπάρχων. Εκεί βέβαια θα ζουν με την ψυχή στο στόμα μια κι αποτελούν καθιστές πάπιες έτοιμες να τις σκοτώσεις, δεδομένου ότι δεν θα ξέρουν αν και πότε κάποιοι άλλοι θα τους ανακαλύψουν. Όταν τα πράγματα σκουρύνουν κι άλλο, τότε θα αναγκαστούν να καταφύγουν κι αυτοί στο δάσος εννοείται. Εκεί όμως θα τους καλοδεχτούν όσοι κατέφυγαν από την αρχή στο δάσος;

Έστω τέλος ότι έχει έρθει η χούντα του Αντιχρίστου στην Ελλάδα και επιβάλει το χάραγμα. Αν το πάρεις, ξέρεις ότι χάνεις τον Παράδεισο και θα ζεις την υπόλοιπη ζωή σου με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και συσσίτια. Αν δεν το πάρεις, συνεχίζεις να παλεύεις για να κερδίσεις τον Παράδεισο και μάλιστα σε ακραίες πλέον συνθήκες. Από όλους θεωρείσαι τρομοκράτης και πιθανώς θα επικηρυχτείς. Όλοι λοιπόν θα σε κυνηγάνε. Σκεφτείτε να έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος παντού, να υπάρχουν check points του στρατού κάθε λίγες διασταυρώσεις δρόμων και στις εθνικές οδούς και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ομάδες που θα ψάχνουν επικηρυγμένους… Εφόσον κατάφερες να μην παγιδευτείς σε μια πόλη και εφόσον δεν σε συνέλαβαν, η μόνη σου σωτηρία θα είναι τα βουνά και μάλιστα σε συνεχή μετακίνηση.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει αμέσως να απορρίψουμε τη μια ή την άλλη κατηγορία, γιατί όλες έχουν κι από κάτι να μας μάθουν και μπορεί κάπου αυτή η γνώση να μας χρειαστεί. Πριν αρχίσετε τις αγορές και τις προετοιμασίες ξεκαθαρίστε μέσα σας για ποιο σενάριο προετοιμάζεστε, διαβάστε και τις 3 τριλογίες που έβγαλε ο Δημοσθένης Λιακόπουλος σε σχέση με την επιβίωση και εννοείται σε κάθε περίπτωση ζητήστε βοήθεια από τον Αρχηγό!!!!!!!!!!!

Χωρίς Αυτόν δεν επιβιώνεις με τίποτα και Αραντίς δεν φτάνεις.

Ασκληπιός

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.