Πως να σωθείτε αν είστε σε ένα ασανσέρ που πέφτει

Για πολλούς από εμάς, οι ανελκυστήρες ή τα ασανσέρ αν θέλετε, είναι μέρος της ζωής μας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 450.000 ανελκυστήρες που εξυπηρετούν πολλούς ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Ακόμα και αν έχουν γίνει μέρος της ρουτίνας μας, όλοι έχουμε αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν ξαφνικά το καλώδιο του ασανσέρ έσπαγε και τα φρένα δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα το κλειστό μεταλλικό κουτί μέσα στο οποίο βρισκόμαστε, να βρεθεί σε ελεύθερη πτώση. Το ένστικτό μας, μάλλον θα μας έλεγε να λυγίσουμε τα γόνατα και να προετοιμαστούμε για την σύγκρουση, αλλά η δύναμη με την οποία θα προσγειωνόμασταν στο τέλος της σύντομης κατακόρυφης διαδρομής, θα ήταν τόσο μεγάλη που θα μας σκότωνε. Κάποιοι πιστεύουν πως αν πηδήξουν την τελευταία στιγμή πριν την σύγκρουση, θα αποφύγουν το θάνατο, αλλά δεν σκέφτηκαν πως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς τη στιγμή που το ασανσέρ θα φτάσει στο έδαφος. Σύμφωνα με ερευνητές, για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιβίωσης σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ξαπλώσεις στη μέση του ανελκυστήρα για να μοιραστεί η δύναμη της σύγκρουσης σε όλο σου το σώμα.

Θανατηφόρα περιστατικά που αφορούν τους ανελκυστήρες είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την δυσλειτουργία των πορτών. Πάνω από τα μισά θύματα είναι συντηρητές ή επισκευαστές ανελκυστήρων. Οι θάνατοι που αφορούν τα ασανσέρ δεν ξεπερνούν τα 30 το χρόνο. Ο αριθμός φαίνεται ακόμα πιο μικρός όταν τον συγκρίνεις με το σύνολο των διαδρομών που φτάνουν τα 18 δισεκατομμύρια το χρόνο. Οι πιθανότητες να σκοτωθείς μέσα σε ασανσέρ είναι περίπου 0,00000015%. Είναι 60 φορές πιο πιθανό να σκοτωθείς την ώρα που ανεβοκατεβαίνεις τις απλές σκάλες. Ακόμα και οι κυλιόμενες σκάλες είναι πιο επικίνδυνες, με 10.000 περιστατικά να καταγράφονται κάθε χρόνο.

Το ασανσέρ μπορεί να είναι το πιο ασφαλές μέσο μετακίνησης μέσα σε κάποιο κτήριο, αλλά μαζί με τις κυλιόμενες σκάλες θεωρούνται μερικές από τις αιτίες που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανέβουν έναν όροφο με τα σκαλιά χωρίς να λαχανιάσουν. Η παχυσαρκία και η αγυμνασία στις χώρες του δυτικού κόσμου έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οπότε ίσως αξίζει το ρίσκο να επιλέξουμε τις σκάλες κάθε φορά που μας δίνεται η επιλογή.

Mr. Fantastic

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...