Πως να επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα

Σε αντίθεση με τις περισσότερες απόψεις,

οι οποίες βασίζονται κυρίως στα πρόσφατα αεροπορικά δυστυχήματα σε όλο τον κόσμο, τα αεροπλάνα είναι ένα από τα πιο ασφαλή μεταφορικά μέσα. Οι πιθανότητες να σκοτωθείτε σε αεροπλάνο είναι 1 στις 8.000, ενώ στα πιο συνηθισμένα μέσα μεταφοράς, όπως το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα, οι πιθανότητες αυτές είναι πάρα πολύ λιγότερες. Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, από τα 568 αεροπορικά ατυχήματα που συνέβησαν στις ΗΠΑ την περίοδο 1993-2000, το ποσοστό επιζώντων ήταν άνω του 90%. Ακόμα και σε κάποια από τα πιο θανάσιμα ατυχήματα, οι μισοί επιβάτες κατάφερναν να βγουν ζωντανοί. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στατιστικό που μας ενδιαφέρει είναι πως το 1/3 των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα, θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν είχαν πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Ας αρχίσουμε από την αρχή. Το πρώτο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε, αν είναι βέβαια δυνατόν, είναι να αγοράσετε εισιτήριο για κάποια από τις πιο ασφαλείς, σε περίπτωση ατυχήματος, θέσεις. Αν βρίσκεστε σε καλή οικονομική κατάσταση και σας αρέσει να ταξιδεύετε στην πρώτη θέση, τότε καλύτερα να το ξεχάσετε, γιατί στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, οι πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση ατυχήματος μειώνονται δραστικά. Σύμφωνα με μελέτες, θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν βρίσκεστε στο πίσω μέρος του αεροπλάνου, καθώς όσο πιο κοντά στο πιλοτήριο θα βρίσκεστε, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες αυτές. Επίσης, είναι προτιμότερο να κάθεστε κοντά στην έξοδο, επειδή θα σας είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να βγείτε από το αεροπλάνο μόλις κάνετε την “προσγείωσή” σας.

Αν μπορείτε, προσπαθήστε να ταξιδεύετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αεροπλάνο γίνεται. Όσο μεγαλύτερο το αεροπλάνο, τόση περισσότερη ενέργεια θα απορροφήσει κατά τη σύγκρουση. Επίσης, προσπαθήστε να κλείσετε απευθείας πτήση για τον προορισμό σας. Καθώς τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση, οι στατιστικές πιθανότητες για ατύχημα μειώνονται όταν δεν κάνετε περισσότερες στάσεις απ’όσες χρειάζεται.

Την ημέρα της πτήσης σας, μην φορέσετε ρούχα από πολυεστέρα ή νάιλον, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτα. Επίσης, θα χρειαστείτε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Οποιαδήποτε υποδήματα που θα σας δυσκολέψουν στο τρέξιμο, όπως τακούνια ή σανδάλια, πρέπει να παραμείνουν στις αποσκευές ή στο σπίτι σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στις οδηγίες ασφαλείας που δίνονται από τους αεροσυνοδούς. Δέστε τη ζώνη σας όσο πιο σφιχτά γίνεται, καθώς όσο πιο χαλαρή είναι η ζώνη, τόσο πιο πολλά g θα υποστείτε κατά τη σύγκρουση. Προσπαθήστε να έχετε ένα σχέδιο διαφυγής. Φανταστείτε ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνετε για να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην έξοδο. Φανταστείτε επίσης, πως θα φτάσετε στις άλλες εξόδους, σε περίπτωση που θα είναι αδύνατον για κάποιο λόγο να φτάσετε στην έξοδο που βρίσκεται κοντινότερα σε εσάς.

Όταν πέφτει το αεροπλάνο, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και μόλις πέσουν οι μάσκες οξυγόνου, βάλτε τη δική σας στο πρόσωπό σας. Επίσης, μην προσπαθείτε να βοηθήσετε τους άλλους να βάλουν τις μάσκες τους, αν δεν έχετε βάλει πρώτα τη δική σας. Βάλτε το κάθισμά σας σε όρθια θέση, βάλτε τα πόδια σας έτσι ώστε οι αστράγαλοι να βρίσκονται πίσω από τα γόνατά σας, για να μειώσετε τον κίνδυνο να τα σπάσετε, πιάστε τους αστραγάλους με τα χέρια και “ξαπλώστε” μπρούμυτα πάνω στα πόδια σας. Σιγουρευτείτε πως το κεφάλι σας κοιτάει προς τα κάτω και όχι προς τα πλάγια, για να προστατέψετε τον λαιμό σας.Σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετό χώρο, τοποθετήστε το κεφάλι σας πάνω στο μπροστινό κάθισμα ή όσο πιο κοντά μπορείτε σε αυτό.

Αν έχετε τη δυνατότητα, βάλτε μια αποσκευή κάτω από το κάθισμα που υπάρχει μπροστά σας, για να προστατέψετε περισσότερο τα πόδια σας. Σε καμία περίπτωση μην κρατάτε κάποιο μαξιλάρι ή κουβέρτα για να “μαλακώσετε” τη σύγκρουση, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε από τη δευτερεύουσα σύγκρουση. Επίσης, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες μπορούν να σας εμποδίσουν όταν θα προσπαθείτε να φτάσετε γρήγορα στην έξοδο.

Μιλώντας για έξοδο, να πούμε πως δεν είναι η σύγκρουση αυτή που σκοτώνει τους περισσότερους επιβάτες, αλλά η φωτιά. Για την ακρίβεια, το 60% των θανάτων σε αεροπορικά ατυχήματα προκαλούνται από την φωτιά, οπότε αμέσως μετά τη σύγκρουση θα πρέπει να κινηθείτε πολύ γρήγορα. Ολόκληρη η άτρακτος μπορεί να καλυφθεί στις φλόγες μέσα σε μόλις 90 δευτερόλεπτα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ανατιναχτεί ολόκληρο το αεροπλάνο μαζί με όλους όσους έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό.

Μην περιμένετε κάποιον να σας πει τι να κάνετε, καθώς ακόμα και τα μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούν να σας βοηθήσουν, είτε επειδή θα έχουν παγιδευτεί κάπου, είτε επειδή θα έχουν “παγώσει” λόγω του “αρνητικού πανικού”, είτε επειδή θα προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους, ή απλά επειδή θα είναι ήδη νεκροί. Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένετε για κάποιον να σας πει τι να κάνετε, μειώνει δραστικά το διαθέσιμο οξυγόνο σας και τις πιθανότητες της επιβίωσής σας.

Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε μετά τη σύγκρουση είναι να θυμηθείτε πως να λύσετε τη ζώνη σας. Σύμφωνα με ερευνητές, το στρες και ο φόβος μπορούν να σας κάνουν να ξεχάσετε πως η ζώνη σας λύνεται από μπροστά και όχι από τα πλάγια όπως στα αυτοκίνητα. Επίσης, αν σας έχει καταλάβει “αρνητικός πανικός”, που αναφέραμε προηγουμένως, σημαίνει πως δεν θα μπορείτε να κουνηθείτε λόγω του σοκ που σας προκάλεσε η σύγκρουση. Γι’αυτό προσπαθήστε να είστε πάντοτε συγκεντρωμένοι στο να σώσετε τη ζωή σας. Αν δείτε καπνό, βρείτε κάποιο ύφασμα ή ρούχο για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας. Ακόμα και αν εισπνεύσετε λίγο καπνό, μπορεί να λιποθυμήσετε. Ξεχάστε τις αποσκευές σας! Μην προσπαθήσετε να κουβαλήσετε τίποτα μαζί σας, όσο μικρό και ελαφρύ σας φαίνεται. Παρατήστε τα όλα και κατευθυνθείτε γρήγορα προς την έξοδο. Μόλις βγείτε από το αεροπλάνο, απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν πιο μακρυά, για να μην βρεθείτε κοντά στην πιθανή έκρηξη. Ωστόσο, μην απομακρυνθείτε τόσο πολύ που να μην μπορούν να σας βρουν οι διασώστες.

Mr.Fantastic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •