Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα

και θα μας λείψουν στην επιβίωση…

Στη σημερινή εποχή των ανέσεων και του τεχνολογικού πολιτισμού πολλά πράγματα, όπως και ανθρώπους, τα θεωρούμε δεδομένα. Σε περίπτωση κατάρρευσης όμως, αυτά θα έπαυαν πλέον να είναι δεδομένα και άλλα μεν θα μας λείψουν, γιατί είναι όντως χρήσιμα ενώ άλλα θα αποδειχτεί ότι ήταν μάταια και κακώς τους αφιερώναμε χρόνο.

  1. μπάνιο- σωματική υγιεινή.

Η υγιεινή μετά τις πρώτες 2-3 μέρες θα αρχίσει να μας απασχολεί. Απλυσιά κάποιων ημερών και ερεθισμοί, σπυράκια και φαγούρα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Πολλοί, που προετοιμάζονται για επιβίωση, σκέφτονται τις βασικές ανάγκες της διατροφής, του νερού, του καταφυγίου και του κρύου, αλλά αμελούν να σκεφτούν την υγιεινή ή τη βάζουν σε δευτερεύουσα μοίρα. Είτε στις πόλεις, όπου γρήγορα θα υποβαθμιστούν οι συνθήκες υγιεινής, η παροχή νερού θα μειωθεί ή θα διακοπεί τελείως και οι μεταδοτικές ασθένειες θα επανεμφανιστούν, είτε στη φύση, όπου ιδρώτας και χώματα θα αναμιγνύονται, η υγιεινή είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελούμε, γι’ αυτό υπάρχουν πολλές οδηγίες στους δελφικούς οδηγούς επιβίωσης πόλης και βουνού του Δημοσθένη Λιακόπουλου. Το ζεστό νερό του θερμοσίφωνα, τα αφρόλουτρα, τα σαμπουάν, οι απαλές πετσέτες που πλύθηκαν με μαλακτικό, τα μοσχομυριστά ρούχα και τα καθαρά εσώρουχα, δεν θα είναι διαθέσιμα με ένα κουμπί ή σε ένα συρτάρι, όπως σήμερα. Όμως το μποτ δεν θα σταματήσει να χρειάζεται μπανιάρισμα και καθαρά ρούχα.

2) καλλωπισμός- μακιγιάζ

Κάθε έννοια φτιασιδώματος θα ξεθωριάσει σύντομα για τους επιβιώσαντες. Έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχουν τα μέσα. Όσοι δεν αντέξουν τον αποχωρισμό του, ίσως να καταφύγουν στην αυτοκτονία. Κατά κανόνα επιβίωση σημαίνει είμαι περισσότερο ατημέλητος, μακρύτερα μαλλιά, περισσότερη βρωμιά και οσμές, ενώ και η όψη των ανθρώπων θα αντιστοιχεί σε μια δεκαετία παραπάνω απ’ την πραγματική τους. Οι κακουχίες κάνουν τον άνθρωπο να γερνάει πρόωρα. Ξεχνάμε λοιπόν την περιποιημένη με την ξυριστική μηχανή γενειάδα, την αποτρίχωση, το μπικίνι, τα μαγιό και όλο το κυνήγι της επιβράβευσης μέσω των socialmedia. Η αξία κάποιου θα βασίζεται και πάλι, όπως παλιά, στο είναι, στην προσωπικότητα και τις πράξεις του και όχι στην εξωτερική του εμφάνιση, πόσο μάλλον στην εικόνα που έβγαζε στον κόσμο του ίντερνετ.

3) επικοινωνία

θα πρέπει να ξεχάσουμε το ίντερνετ, τα κινητά, τις τηλεοράσεις και τα τηλέφωνα ως μέσα επικοινωνίας. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να εκδηλωθεί σύνδρομο στέρησης από τα άτομα που περνούσαν όλη τη μέρα με το κινητό στο χέρι, που θα έχουν τουλάχιστον στην αρχή την κρυφή ελπίδα ότι τα δίκτυα και ο παλιός τρόπος ζωής θα επανέλθει. Αντίθετα, από τη μια στιγμή στην άλλη θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα και η επικοινωνία θα γίνεται δια ζώσης, αφορώντας τα μέλη της ομάδας επιβίωσης στην οποία τυχόν ανήκουμε ή θα ενταχθούμε. Συγγενείς και φίλοι που βρίσκονταν μακριά τη στιγμή της κατάρρευσης, είτε θα πρέπει να τους ξεχάσουμε, είτε θα τους συναντήσουμε σε από πριν προσυμφωνημένο μέρος, εφόσον καταφέρουμε όλοι να φτάσουμε εκεί. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι κάθε συσκευή που συνδεόταν στο ίντερνετ και έδινε σήμα μέσω GPS, ακόμα και με αφόρτιστη μπαταρία θα συνεχίσει να προδίδει το στίγμα μας σε πιθανούς διώκτες μας. Αποσυνδέστε λοιπόν την μπαταρία και την κάρτα SIM από την συσκευή και πετάξτε την ή αφήστε την πίσω φεύγοντας από το σπίτι σας και το ίδιο πράξτε με τις συσκευές των άλλων μελών της ομάδας, ενθυμούμενοι ότι πλέον ακόμα και μικρά παιδιά έχουν τέτοιες συσκευές… Δεν σας συμφέρει να κουβαλάτε έναν κρυφό ‘’ρουφιάνο’’ μαζί σας…

4) ίντερνετ

Στην εποχή μας όλοι ανατρέχουν στο ίντερνετ για να βρουν κάποια πληροφορία ή γνώση. Όταν δεν θα υπάρχει πια; Η γνώση θα υπάρχει ακόμα σε βιβλία και κάποιοι θα σπεύσουν να τα μαζέψουν για να ωφεληθούν οι ίδιοι και να στερηθεί γνώση από άλλους. Η μόνη γνώση που δεν θα μπορούν να σας κλέψουν θα είναι η αποθηκευμένη στο μυαλό σας. Και ειδικά η βιωματική γνώση, αυτή δηλαδή που έγινε πράξη, που εφαρμόστηκε κάπου, και δεν ήταν απλά μια πληροφορία ανάμεσα σε ένα σωρό άλλων πληροφοριών.

5) τουαλέτα

τόσο από την άποψη ότι θα εκλείψει το χαρτί υγείας όπως και το καζανάκι εφόσον διακοπεί το νερό ή γιατί είναι θορυβώδες, όσο και από την άποψη της αίσθησης ότι είμαι στο δικό μου προσωπικό και ασφαλή χώρο και κανείς δεν μ’ ενοχλεί. Πολλοί στην εποχή μας πάνε στην τουαλέτα παρέα με ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, σταυρόλεξο, κινητό ή tablet και εκείνη την ώρα ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους ενοχλήσει. Στην επιβίωση όμως να μην ξεχνάμε ότι εκείνη η ώρα μαζί με την ώρα του ύπνου είναι οι ώρες που θα είμαστε πιο ευάλωτοι…

6) φωτισμός

Σήμερα, ακόμα κι αν το βράδυ κλείσεις όλα τα φώτα του σπιτιού θα υπάρχει φως από τις λάμπες του δρόμου. Σε κατάσταση κατάρρευσης όμως, ούτε αυτό θα υπάρχει. Απόλυτο, ζοφερό και αγχωτικό σκοτάδι θα καλύψει τα πάντα. Πέρα από το ότι η κυριότερη από τις 5 αισθήσεις μας θα είναι ανενεργή για ώρες, υποσυνείδητα θα φουντώνει και ο φόβος του σκοταδιού που οφείλεται στους αρχαίους θεούς και όσα κάνανε στο ανθρώπινο γένος τα βράδια. Ακόμα κι αν δεν έχει ήδη γίνει το φλας του ήλιου και δεν έχουν βγει οι Νεφελίμ από την κοίλη Γη, μην ξεχνάμε τα νυχτόβια πλάσματα και θηρευτές που θα υπερτερούν απέναντι μας στο σκοτάδι. Ναι κάποιες μέρες του μήνα, θα είναι βοηθός μας το φως του φεγγαριού και των άστρων. Τις άλλες; Καλό είναι να έχετε μαζί σας φακό με πολλές εφεδρικές μπαταρίες και κεριά. Αλλά πριν ανάψετε οποιοδήποτε φως, να έχετε φροντίσει να είναι καλυμμένο από τους γύρω, γιατί στην επιβίωση κάθε φως στο σκοτάδι θα προσελκύει ανεπιθύμητους και επικίνδυνους επισκέπτες.

7) φάρμακα- νοσοκομεία

Σε μια κατάσταση κατάρρευσης νέα φάρμακα δεν θα παράγονται και τα φαρμακεία θα είναι από τα πρώτα μέρη που θα λεηλατηθούν. Επίσης, μην φανταστείτε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργούν… Ίσως τις πρώτες μέρες από κεκτημένη αίσθηση καθήκοντος και συνήθεια να πάνε οι γιατροί στη δουλειά, αλλά σε μια καθολική κατάρρευση μετά τις πρώτες μέρες ο καθένας θα κοιτάξει την επιβίωσή τη δική του και της οικογένειάς του. Αποκτήστε λοιπόν από τώρα ιατρικές γνώσεις και στοκ χρήσιμων ή αναγκαίων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, ανάλογα με τις ασθένειες που έχετε.

8) καφεΐνη

Θα είναι ένα από τα είδη που σίγουρα θα λεηλατηθούν, καθώς μας κρατάει ξύπνιους και σε εγρήγορση και στην επιβίωση μας χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ήδη το ότι ξαφνικά βρεθήκαμε σε κατάσταση επιβίωσης και οι κίνδυνοι γύρω θα είναι πολλοί, θα είναι αρκετά διεγερτικό. Όμως η καφεΐνη, όπως και η ζάχαρη και το νερό και οι τροφές γενικά, θα χρησιμοποιηθούν από τη Νέα Τάξη ως μέσα, ώστε με τις κατάλληλες ουσίες που θα τους προσθέσει να ελέγχει τον πληθυσμό, είτε προκαλώντας του ασθένειες, είτε ηρεμιστικό αποτέλεσμα, είτε αχρωματοψία. Έτσι, καλό είναι από τώρα να απεξαρτηθούμε από τον καφέ και τη ζάχαρη και την απαραίτητη ενέργεια και διέγερση να την παίρνουμε από συμπληρώματα διατροφής, όπως το EnergonPower της MacroLife. Για όσους δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την ιδέα της καφεΐνης, τουλάχιστον στοκάρετε από τώρα τις απαιτούμενες ποσότητες, πριν μετατραπεί σε όπλο της Νέας Τάξης εναντίον μας.

9) φαγητό.

Το φαγητό θα είναι πολύ σπάνιο και οι άνθρωποι γύρω μας θα πεθαίνουν από την ασιτία ή θα παρακαλάνε για το χάραγμα που θα τους δώσει ένα πιάτο φαί. Τα σούπερ μάρκετ θα αδειάσουν μέσα σε μερικές μέρες, τα ταχυφαγεία δεν θα λειτουργούν εννοείται και δεν θα παράγονται νέα συσκευασμένα προϊόντα. Το στοκ σας θα εξαντληθεί μετά από λίγο ή πολύ χρόνο ανάλογα με το μέγεθός του και τα άτομα της ομάδας σας ή μπορεί να λεηλατηθεί από κάποια πεινασμένη ομάδα που θα σας επιτεθεί ή θα του επιτεθεί όσο θα λείπετε ή ακόμα θα κατασχεθεί από τη κυβέρνηση δήθεν για να μοιραστεί δίκαια σε όλους. Η λύση λοιπόν είναι να ξέρετε να συλλέγετε καρπούς, να φτιάχνετε παγίδες, να κυνηγάτε, να ψαρεύετε, να καλλιεργείτε τη γη και να μεγαλώνετε τα δικά σας κοπάδια. Ανάλογα με την κατάσταση επιβίωσης στην οποία θα βρεθείτε, θα επιλέξετε μέθοδο ή συνδυασμό. Τα ευκολότερα θηράματα, να θυμάστε ότι είναι τα ακίνητα (φυτά), τα αργά και μικρά (όπως έντομα, μυρμήγκια, ποντίκια κτλ) και τα οικόσιτα (πουλερικά, κουνέλια, χάμστερ, σκύλοι, γάτες, άλογα κτλ)

10) τρεχούμενο νερό

Το νερό που τώρα εύκολα σπαταλάμε στο ντουζ, στην τουαλέτα, στο πλύσιμο χεριών και πιάτων, στο πλυντήριο ρούχων, στο πλύσιμο του μπαλκονιού, στο μαγείρεμα κτλ τότε θα είναι τόσο υπερπολύτιμο, ώστε καμιά του σταγόνα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη. Σε περίπτωση μη- ακραίας επιβίωσης θα μπορείτε να συλλέγετε νερό βροχής ή από κάποια πηγή έχοντας κουβάδες ή δεξαμενές ή γούρνες και αφού το καθαρίσετε να το χρησιμοποιήσετε για να μην εξαντλήσετε το στοκ εμφιαλωμένου νερού που φτιάξατε. Σε ακραία βέβαια επιβίωση θα έχετε μόνο ένα παγούρι και ένα φίλτρο νερού αγορασμένο ή φτιαγμένο από υλικά που θα βρείτε στη φύση και οι ποσότητες νερού που θα κουβαλάτε θα είναι τόσο μικρές που δεν σας παίρνει για καμία σπατάλη.

11) έπιπλα

Το σπιτάκι μας με τα αναπαυτικά έπιπλα, το μαλακό στρώμα, το πάπλωμα, τα καλοριφέρ, τις ντουλάπες με τα ρούχα για κάθε εποχή, την μπανιέρα, τον βολικό καναπέ που αράζαμε και βλέπαμε ταινίες ακόμα και οι καρέκλες και το τραπέζι θεωρούνται δεδομένα. Στην επιβίωση θα καθίσεις όπου βρεις ένα κούτσουρο, μια πέτρα, ένα αντικείμενο ή και κατάχαμα. Θα φας ακουμπώντας σε ένα κούτσουρο ή στον αέρα. Θα ξαπλώσεις σε μια αιώρα αν έχεις, σε μια σκηνή ή σε κορμούς που θα κόψεις φτιάχνοντας ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι ή σε ένα σωρό από φύλλα πάνω στο έδαφος. Κοινώς θα κάθεσαι και θα ξαπλώνεις όπου βρεις.

12) εργαλεία, βίδες, καρφιά

Σε μια ήπια κατάσταση επιβίωσης το ρεύμα απλά θα διακόπτεται περιοδικά. Εκεί έχεις διαθέσιμα όλα τα εργαλεία σου απλά θα πρέπει να ανιχνεύεις ποιες ώρες έχεις ρεύμα και να τις εκμεταλλεύεσαι. Σε μια ελαφρώς πιο δύσκολη επιβίωση δεν θα υπάρχει καθόλου ρεύμα αλλά ακόμα θα είσαι στο σπίτι σου και θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χειροκίνητα εργαλεία σου ή/και να έχεις βοήθεια από τον γείτονα. Σε μια ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση δεν θα μπορείς ούτε να εμπιστευτείς τον γείτονα και απλά βασίζεσαι στα δικά σου χειροκίνητα εργαλεία. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση θα βρεθείς, αν χρειαστεί να εγκαταλείψεις το σπίτι σου παίρνοντας μόνο τα εργαλεία και τις προμήθειες που πρόλαβες να φορτώσεις στο σακίδιό σου ή που είχες ήδη φορτώσει και τέλος στην χειρότερη κατάσταση επιβίωσης, η καταστροφή συνέβη ενώ ήσουν μακριά από το σπίτι και ξεκινάς την επιβίωση χωρίς καθόλου εφόδια. Το να παράξεις τα δικά σου μεταλλικά εργαλεία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, επίπονο και χρονοβόρο, αν όχι ανέφικτο σε κατάσταση σκληρής επιβίωσης, οπότε θα πρέπει να αυτοσχεδιάσεις με ό,τι υλικά έχεις διαθέσιμα στο σακίδιο και τη φύση για να κάνεις τη δουλειά σου και πάντα να βρίσκεις τον τρόπο που θα σου ‘’φάει’’ τον λιγότερο χρόνο και ενέργεια.

Ασκληπιός

φωτο:pexels