Πώς ρίχνουμε με ένα αντίκυρτο τόξο;

οδηγίες για αρχάριους.

Αρχικά θα δούμε τα μέρη του τόξου

Στο αριστερό μέρος της εικόνας βλέπουμε ένα αντίκυρτο τόξο (recurve) ενώ στο δεξί μέρος ένα σύνθετο (compound).

Θα ασχοληθούμε μόνο με το αριστερό μέρος της εικόνας.

Οι άκρες του τόξου δείχνουν μακριά από το σώμα του τοξότη εξ ου και το όνομα του τόξου- αντίκυρτο.

Το τόξο αποτελείται από τη λαβή (handleriser), το άνω άκρο (upperlimb), το κάτω άκρο (lowerlimb) και την χορδή (string).

Στη λαβή διακρίνουμε το σημείο σύλληψης με το χέρι- ονομάζεται επίσης λαβή (handle), το σκόπευτρο (sight window) και την στήριξη του βέλους που θα είναι είτε τύπου shelf είτε τύπου rest.

Τη διαφορά ανάμεσα στα 2 βλέπετε στο σχήμα

Τέλος στη χορδή υπάρχει ο εντοπιστής της εγκοπής του βέλους (nock locator)

Αφού μάθαμε τα μέρη του τόξου, πάμε να μάθουμε πώς ρίχνουμε ως αρχάριοι.

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεχωρίσουμε από τι υλικό αποτελούνται τα πτερύγια του βέλους. Μπορεί να είναι από πλαστικό ή από πούπουλο πουλιού. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το πούπουλο όταν του ασκηθεί δύναμη έχει την τάση να υποχωρεί ενώ το πλαστικό είναι άκαμπτο.

Γιατί είναι σημαντικό;

Όταν το στήριγμα του βέλους είναι τύπου shelf, τότε πάντα χρειάζεστε βέλη με πτερύγια από πούπουλο. Ενώ όταν το στήριγμα του βέλους είναι τύπου rest(σαν ένα μικρό χεράκι στο πλάι του τόξου), τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βέλη με πτερύγια από πλαστικό.

Όταν ρίχνετε με στήριγμα τύπου (shelf) κατά προτίμηση θα γείρετε το τόξο ελαφρώς ώστε το βέλος να μένει σταθερό στο τόξο. Αντίθετα αν το στήριγμα είναι τύπου rest και ειδικά αν ρίχνετε με στόχαστρα, τότε θέλετε οπωσδήποτε το τόξο σας κατακόρυφο.

Επίσης, σε προκατασκευασμένα βέλη, τα 2 πτερύγια έχουν το ίδιο χρώμα, ενώ το 3ο διαφορετικό. Το διαφορετικού χρώματος πτερύγιο θα ‘’βλέπει’’ πάντα μακριά από την λαβή, κάθετα προς αυτήν και παράλληλα στο shelf. Επειδή στην επιβίωση θα έχουμε φτιαχτά βέλη, θα έχουμε φροντίσει απλά τα πτερύγια να ισαπέχουν περίπου μεταξύ τους (ανά 120°) και το ένα από αυτά να είναι κάθετο στη λαβή. Αν ξεχαστούμε και τοποθετήσουμε το πτερύγιο προς τη λαβή, τότε το πτερύγιο θα καταστραφεί καθώς θα περνάει ξυστά στη λαβή και θα καταστραφεί το βέλος μας…

Μέχρι που τραβάω την χορδή;

Είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουμε ένα σταθερό και αναγνωρίσιμο σημείο στο πρόσωπό μας, το σημείο άγκυρα. Ο κύριος στο βίντεο προτιμάει η χορδή να φτάνει μέχρι τη γωνία του στόματός του, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες η χορδή φτάνει μέχρι το πιγούνι και συναντά προς τα πάνω τα χείλη και τη μύτη.

Τι μήκος τόξου πρέπει να έχω;

Εξαρτάται από το ύψος μας και από το μήκος τραβήγματος της χορδής. Στην επιβίωση βέβαια πρακτικά θα εξαρτηθεί από το κλαδί και το μήκος της χορδής που θα διαθέτετε και θα βολευτείτε με οποιοδήποτε μέγεθος κατασκευάσετε.

Που κουμπώνω την εγκοπή του βέλους αν η χορδή μου έχει εντοπιστή εγκοπής;

Θα την κουμπώσω ακριβώς κάτω από τον εντοπιστή έτσι ώστε κατά το τράβηγμα της χορδής να μην γλιστρήσει προς τα πάνω. Στην επιβίωση θα έχετε απλά μια χορδή, οπότε προσπαθήστε απλά να κρατήσετε σταθερό το βέλος στο σημείο της χορδής που είναι στην ευθεία με τη στήριξη (shelf).

Μπορείτε να ξεχωρίσετε την ίδια τεχνική και σε ένα ολυμπιακό αντίκυρτο τόξο;

Πάμε να δούμε και ένα χιουμοριστικό βίντεο με τα συνήθη λάθη αρχάριων και πώς να τα λύσουμε

-μην φοβάστε την χορδή. Δεν πρόκειται να γδάρει το πρόσωπό σας όταν την απελευθερώσουν τα δάχτυλα σας. Είναι φυσιολογικό τα δάχτυλα να ακουμπούν το πρόσωπό σας ενώ στην ολυμπιακή τοξοβολία η ίδια η χορδή ακουμπάει το πρόσωπό σας.

-όταν στοχεύετε, να στοχεύετε πάντα χαμηλότερα από το κέντρο του στόχου αλλιώς το βέλος σας θα στοχεύσει πολύ ψηλά. Αυτό οφείλεται στο ότι το βέλος δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια μας αλλά χαμηλότερα κι έτσι ενώ με τα μάτια μας στοχεύουμε το κέντρο του στόχου, το βέλος όντας στην πραγματικότητα χαμηλότερα στοχεύει ψηλότερα.

-τραβάμε την χορδή πάντα με 3 δάκτυλα. Ανάλογα με την σχολή είτε είναι 1 δάκτυλο πάνω απ’ το βέλος και 2 δάκτυλα κάτω απ’ αυτό είτε και τα 3 δάκτυλα κάτω απ’ το βέλος. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε και τα άλλα 2 είναι γιατί ο αντίχειρας βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ τα άλλα δάκτυλα ενώ το μικρό δακτυλάκι αυξάνει τον κίνδυνο κάποιο δάκτυλο να σκαλώσει στην χορδή χωρίς να προσφέρει παραπάνω στην ευστοχία ή στη δύναμη τραβήγματος της χορδής.

-το βέλος συνεχίζει να πέφτει από το στήριγμα. Αυτό γίνεται όταν σφίγγουμε πολύ την εγκοπή του βέλους με τα δάκτυλά μας ή όταν τα κάμπτουμε πολύ με αποτέλεσμα να σφίγγει η γροθιά μας. Αντίθετα, θέλουμε η οπίσθια επιφάνεια του χεριού μας να είναι σε ευθεία και χαλαρή.

-για να απελευθερωθεί το βέλος απλά ανοίξτε τα δάχτυλα σας αφήνοντας τη χορδή.

-μετά από μερικά δευτερόλεπτα σε πλήρες τράβηγμα της χορδής θα αρχίσει η κούραση και το τρέμουλο του χεριού. Τραβήξτε, στοχεύστε και απελευθερώστε αφήνοντας τις μικροδιορθώσεις.

-διατηρήστε μια σταθερή θέση με τα πόδια, τους γοφούς και τους ώμους ευθυγραμμισμένους.

-ακολουθήστε τα βήματα: βάλε το βέλος στη χορδή, σήκωσε, τράβηξε πλήρως τη χορδή μέχρι να φτάσεις στο σημείο ‘’άγκυρα’’, στόχευσε και απελευθέρωσε.

-μην πανικοβάλλεστε για το τι θα γίνει όταν αφήσετε την χορδή και έτσι χαλάτε τα υπόλοιπα βήματα.

-ποτέ μην τραβάτε τη χορδή και μετά την αφήσετε χωρίς να έχετε φορτώσει βέλος!!!!!! Η ενέργεια του τραβήγματος κανονικά μεταβιβάζεται στο βέλος, τώρα όμως που δεν υπάρχει βέλος, θα μεταβιβαστεί όλη στο τόξο και μπορεί αυτό να σπάσει και να τραυματιστείτε άσχημα.

Ασκληπιός

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...