Πώς κρατάμε σωστά ένα τόξο

και αν είναι απαραίτητα τα προστατευτικά

Επειδή είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουμε τόξο στην επιβίωση, είναι βασικό να ξέρουμε πώς το κρατάμε και αν όντως χρειάζονται τα προστατευτικά που φοράνε οι αθλητές στους αγώνες.

Θα μας απαντήσει ο ειδικός.

Η σύντομη απάντηση για το αν χρειάζεται προστατευτικό για τον πήχη είναι όχι.

Ο σκοπός του προστατευτικού όπως δηλώνει και το όνομά του είναι να προστατεύει τον πήχη μας από τραυματισμούς. Πολλοί τοξοβόλοι αναρωτιούνται όμως, πώς αφού χρησιμοποιώ το προστατευτικό, συνεχίζω να τραυματίζομαι;

Η απάντηση είναι γιατί όταν είσαι αρχάριος και μαθαίνεις, το σύνηθες σημείο τραυματισμού είναι ο αγκώνας και όχι ο πήχης που το προστατευτικό καλύπτει… Τότε κάποιοι ανεβάζουν το προστατευτικό ώστε να καλύπτει και τον αγκώνα αλλά το πρόβλημα αντί να επιλύεται, χειροτερεύει… Εντωμεταξύ υπάρχουν και προστατευτικά που καλύπτουν όλο το χέρι, αλλά ακριβώς σχεδιάστηκαν για όσους χρησιμοποιούν λάθος τεχνική…

Το προστατευτικό δεν σχεδιάστηκε για να καλύπτει τον αγκώνα γιατί η σωστή τεχνική για να κρατάς το τόξο είναι με τον αγκώνα στραμμένο προς τα έξω και όχι προς τα μέσα… Επίσης, όταν πάμε να κρατήσουμε το τόξο με όλη την παλάμη σφιχτά και ειδικά αν έχουμε την τάση να ‘’σπάσουμε’’ και τον καρπό, τότε ο αγκώνας παρεμβάλλεται αναγκαστικά στην πορεία της χορδής. Έτσι προτιμότερο είναι να κρατάμε το τόξο με τον αντίχειρα, τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο και όχι μ’ όλη την παλάμη.

Επίσης, η στήριξη του βέλους είναι προς το χέρι σας και όχι μακριά απ’ αυτό έτσι ώστε το βέλος κατά την αναχώρησή του περνάει πάνω από τον καρπό σας και όχι παράλληλα μ’ αυτόν.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε την προστασία δεν είναι τόσο για την προστασία μας από τραυματισμό αλλά για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στο βέλος αν τυχόν χτυπήσει η χορδή στο χέρι μας.

Ιστορικά, χρησιμοποιούσαν προστασία από δέρμα οι Άγγλοι τοξότες στα τέλη του μεσαίωνα όπως φαίνεται στην εικόνα και έχετε δει σε διάφορες ταινίες.

Αυτό γινόταν ώστε η χορδή να χτυπήσει και να εξοστρακιστεί σε περίπτωση κακής βολής και μ’ αυτό τον τρόπο να διατηρήσει αρκετή από την αρχική της ενέργεια. Η διατήρηση της ταχύτητας της χορδής είναι ο λόγος που και οι σύγχρονοι τοξότες σε ολυμπιακούς αγώνες φορούν την προστασία παρά το γεγονός ότι είναι οι καλύτεροι τοξότες στον κόσμο.

Κατά το τράβηγμα της χορδής, ειδικά τα άτομα με μικρή μυϊκή μάζα, θα πρέπει να έχουν τεντωμένο το χέρι τους με ευθειασμένο τον πήχη και τον βραχίονα ώστε να επιτύχουν το μέγιστο τράβηγμα της χορδής.

Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιείται και η θωρακική προστασία που επίσης βλέπουμε σε αγώνες και σε ταινίες εποχής. Δεν είναι για να προστατευτούμε από τραυματισμό αλλά σε περίπτωση κακής βολής, να έχουμε μια επιφάνεια χαμηλής τριβής πάνω στην οποία θα γλιστρήσει η χορδή αντί για το στήθος μας, μια πανοπλία ή ένα ρούχο στο οποίο θα σκαλώσει χάνοντας την περισσότερή της ενέργεια.

Προσοχή λοιπόν στην τεχνική γιατί το να γεμίσετε το χέρι σας με μελανιές και κοψίματα ή να μην πετυχαίνετε ένα θήραμα στην επιβίωση θα σας αφήσει τραυματισμένους, νηστικούς και απογοητευμένους.

Ασκληπιός

φωτο:pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.