Μύθοι επιβίωσης που μπορούν να σας κοστίσουν τη ζωή

Είναι σημαντικό να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο,

αλλά καμιά φορά οι προετοιμασίες μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αντί να την βελτιώσουν. Ειδικά κάποιοι μύθοι που έχουν να κάνουν με την επιβίωση μπορούν να αποδειχτούν πάρα πολύ επικίνδυνοι και δεν αποκλείεται ακόμα και να μας σκοτώσουν. Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

– Αν σας έχει δαγκώσει φίδι, ρουφήξτε το δηλητήριο με το στόμα σας.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι το δηλητήριο να εξαπλωθεί πιο γρήγορα στο σώμα σας μέσω του στόματός σας. Εξάλλου, δεν θα μπορούσατε να ρουφήξετε το δηλητήριο αρκετά γρήγορα για να το σταματήσετε πριν εξαπλωθεί. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι – εάν υπάρχει η δυνατότητα – να καλέστε για βοήθεια, να καθαρίσετε την πληγή και να την κρατήσετε σε ύψος χαμηλότερο από αυτό της καρδιάς.

– Αν γίνεται σεισμός, προφυλαχθείτε κάτω από την κάσα της πόρτας.

Αυτό ίσως να ίσχυε παλιότερα, αλλά στις μέρες μας, οι κάσες των σύγχρονων κτιρίων συνήθως μπαίνουν τελευταίες, κάνοντάς τες αρκετά αδύναμες για να σας προστατέψουν από έναν σεισμό. Αντίθετα, προτιμήστε να προφυλαχθείτε κάτω από ένα τραπέζι ή ένα γραφείο.

– Τα βρύα φυτρώνουν μόνο στη νότια πλευρά των δέντρων.

Αν και τα βρύα φυτρώνουν καλύτερα στη νότια πλευρά, μπορούν να φυτρώσουν οπουδήποτε έχει σκιά ή υγρασία. Σε περίπτωση που χαθείτε, αυτός ο μύθος μπορεί να σας στείλει προς τη λάθος κατεύθυνση και να χαθείτε ακόμα περισσότερο.

– Αν έχει κρύο, ανεβείτε σε υψηλότερο έδαφος.

Η ιδέα εδώ είναι πως η θερμότητα ανεβαίνει προς τα πάνω και το κρύο μένει σε χαμηλότερα υψίπεδα, οπότε αν ανεβεί κανείς σε ένα πιο ψηλό σημείο, θα βρει ένα μέρος όπου θα υπάρχει λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία. Ενώ αυτό είναι εν μέρει σωστό, δεν λογαριάζεται ο ψυχρός αέρας που μπορεί να υπάρχει στα πιο ψηλά σημεία και το γεγονός ότι όσο πιο ψηλά βρίσκεστε, η θερμότητα της φωτιάς που θα έχετε ανάψει για να ζεσταθείτε, θα παρασυρθεί μακριά πιο γρήγορα.

– Το αλκοόλ σας κρατάει ζεστούς.

Αυτός είναι ένας από τους πιο γνωστούς μύθους. Λέγεται πως σε περίπτωση που βρίσκεστε κάπου και κρυώνετε, πρέπει να καταναλώσετε κάτι με αλκοόλ, ώστε να ζεσταθείτε. Αυτό δεν ισχύει, επειδή το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει, αλλά μας κάνει να νομίζουμε ότι το κάνει με το να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, με αποτέλεσμα να περνάει από μέσα τους περισσότερο αίμα και να κάνει το δέρμα μας να νιώθει πιο ζεστό. Το πρόβλημα είναι πως η θερμότητα που εκπέμπετε από το σώμα σας, θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα προς τα έξω και θα καταλήξετε να κρυώσετε περισσότερο απ’ότι κρυώνατε πριν πιείτε αλκοόλ.

– Μπορείτε να φάτε χιόνι για να μην αφυδατωθείτε.

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται λογικό από τη στιγμή που ο πάγος και το χιόνι είναι στην ουσία παγωμένο νερό, αλλά με το να καταναλώσετε σκέτο χιόνι θα μειώσει τη θερμοκρασία σας και θα σπαταλήσει την πολύτιμη ενέργεια που χρειάζεστε. Οπότε, λιώστε πρώτα το χιόνι ή τον πάγο βράζοντας τον σε ένα δοχείο και ύστερα πιείτε άφοβα το νερό. Με το να αφήσετε το νερό να βράσει για περίπου ένα λεπτό θα σκοτώσετε και όλους τους βλαβερούς μικροοργανισμούς που μπορεί να ζουν μέσα.

– Αν βρίσκεστε στην έρημο, μπορείτε να πιείτε νερό από έναν κάκτο.

Το εσωτερικό του κάκτου είναι πηχτό και σκληρό, και κατά πάσα πιθανότητα θα σας προσφέρει μόνο μερικές σταγόνες νερού. Επιπλέον, το νερό αυτό είναι πικρό και θα μπορούσε να σας προκαλέσει ναυτία, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

– Σε περίπτωση αφυδάτωσης, πιείτε τα ούρα σας.

Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα του να πίνει ούρα, αλλά το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται υγρά για να ζήσει. Τα ούρα είναι γεμάτα τοξίνες που αποβάλλει το σώμα και όταν είμαστε αφυδατωμένοι, τα ούρα μας αποκτούν πιο σκούρο χρώμα, καθώς οι τοξίνες αυτές αυξάνονται. Το να πιείτε αυτές τις τοξίνες, αναγκάζει το ήδη κουρασμένο σώμα σας να τα επεξεργαστεί για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνετε το πρόβλημα της αφυδάτωσης.

Mr. Fantastic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...