Μη βλέπετε ταινίες επιβίωσης…

…γιατί δε λένε την αλήθεια.

Είναι λογικό βεβαίως μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά να έχει κάποιες “κατά συνθήκην” υπερβολές ή να παραλείπει σημαντικά, μα βαρετά, αντικείμενα προς όφελος της δράσης και του συναισθήματος που θέλει να μεταδώσει στον θεατή, για να μη μοιάζει με απλό εκπαιδευτικό ντοκυμαντέρ επιβίωσης. Όλα καλά μέχρι εδώ. Αλλά, μην αφήνετε τις ταινίες αυτές να σας δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα για το αντικείμενο. Παρακάτω είναι 10 λάθη που παρατηρούμε στις ταινίες επιβίωσης. Καλό είναι να τα γνωρίζουμε, για να αποφύγουμε να τα διαπράξουμε εάν και εφόσον χρειαστεί να ζήσουμε κάτι τέτοιο.

1) Πίνουν νερό από οποιαδήποτε πηγή. Όποιο νερό βρίσκουμε πρέπει να θεωρείται ότι έχει ένα κάποιο βαθμό μόλυνσης και θα πρέπει να φιλτραριστεί ή ιδανικά να καθαριστεί πλήρως. Στην τηλεόραση και τις ταινίες όμως, όλα τα νερά, παντού είναι ασφαλή.

2) Τρώνε τα πάντα. Το σωστό είναι να ελέγχουμε πρώτα τη τροφή που βρήκαμε για το αν είναι ικανή να φαγωθεί. Είδατε ποτέ κανέναν στην οθόνη να δοκιμάζει αυτά που μάζεψε από το δάσος ή τίποτε τρόφιμα που βρήκε σε κάποιο ερείπιο, να τα ελέγχει, μήπως και δεν είναι βρώσιμα ή μήπως έχουν χαλάσει;

3) Ανησυχούν για την εύρεση τροφής από την πρώτη στιγμή. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η τροφή δεν είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Έτσι, όταν έρθει η…κακιά η ώρα και δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε τροφή, θα είστε εντάξει για λίγο χρόνο. Απ’ όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να επιβιώσει (νερό, καταφύγιο, φάρμακα, τροφή), η τροφή είναι το λιγότερο επείγον. Ένας άνθρωπος μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς τροφή, για ένα διάστημα. Δεν θα είναι ευχάριστο, αλλά θα τα καταφέρει μια χαρά.

4) Άτομα εκτός φόρμας τα καταφέρνουν. Καταλαβαίνω ότι το σώμα του ο καθένας δεν το επιλέγει, αλλά είναι ότι του έτυχε. Παρ’ όλα αυτά, σε σόου και ταινίες επιβίωσης, βλέπουμε συχνά άτομα που δεν είναι σε καλή φόρμα να τα καταφέρνουν να περπατούν 12 ώρες τη μέρα ασταμάτητα και την επόμενη μέρα συνεχίζουν, σα να μη συνέβη τίποτα. Σε πραγματικές συνθήκες, μάλλον για δυο μέρες, οι μύες θα είναι τόσο πιασμένοι, που το άτομο αυτό δεν θα μπορεί να κάνει πολλά και θα χρειάζεται να βρει ένα ασφαλές μέρος για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

5) Δεν αναπαύονται ποτέ. Σε συνδυασμό με το νούμερο 4, αν δεν είστε συνηθισμένοι στην έντονη σωματική δραστηριότητα, τότε θα χρειάζεστε διαλλείματα για να ανακτήσετε ενέργεια. Ακόμα και αν είστε σε καλή κατάσταση, χρειάζεστε διαλλείματα. Αλλά στην τηλεόραση, οι ηθοποιοί περπατούν συνεχώς, δίχως ανάπαυση.

6) Δεν ελέγχουν την ένταση της φωνής τους. Θα έχετε δει σίγουρα, κάποια σκηνή, όπου οι πρωταγωνιστές έχουν κάποια διαφωνία και μιλούν δυνατά μέσα στην ερημιά. Χωρίς τον ήχο υποβάθρου που δημιουργείται από τα οχήματα και τον θόρυβο των κατοικημένων τόπων του σήμερα, οι ήχοι θα ακούγονται πολύ καλύτερα.

7) Δεν έχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες και τάξη. Συνήθως οι προτεραιότητες επιβίωσης επισκιάζονται από προσωπικά ζητήματα και όλα μοιάζουν να κινούνται, όχι γύρω από το τι χρειάζονται για να επιζήσουν, αλλά από το τι θέλουν σε συναισθηματικό επίπεδο. Εντάξει, είναι ταινία, θέλει να δείξει συναίσθημα και δράση, το είπαμε, αλλά μέχρι εκεί. Σε πραγματικές συνθήκες, καλό θα είναι ο εγωισμός και οι προσωπικές ανοησίες του καθενός να κάνουν λίγο πίσω, για χάρη της ζωής.

8) Δεν δουλεύουν ομαδικά. Σχεδόν ποτέ δεν βλέπουμε να δουλεύουν ομαδικά και να συνεργάζονται, δεν έχουν κάποια ιεραρχία, δεν υπακούν σε κάποιον. Αντιθέτως, όπως και στο νούμερο 7, βάζουν τα προσωπικά τους πιο πάνω από τις βασικές ανάγκες. Οι οποίες βέβαια, με κάποιο μαγικό τρόπο στις ταινίες είναι πάντα καλυμένες. Έχετε δει σίγουρα κάποιον να αναζητά τη γυναίκα του ή το παιδί του, που χάθηκε μέσα στην αναμπουμπούλα, αλλά οι ανάγκες του σε τροφή και νερό είναι καλυμένες. Σε πραγματικές συνθήκες, δε θα συμβαίνει αυτό. Δεν θα υπάρχει χώρος για προσωπικές επιθυμίες πέραν των ζωτικών.

9) Σχεδόν κανείς στις ταινίες δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Βλέπουμε μόνο απροετοίμαστους ανθρώπους, οι οποίοι “κάπως” καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα. Υποσυνείδητο μήνυμα: μην ετοιμάζεστε. Χαρείτε την πρόοδο του ανθρωπίνου γένους (που έλεγε και κάποιος). Όταν έρθει το κακό….βλέπουμε.

10) Οι προετοιμασμένοι απεικονίζονται πάντα σαν ημίτρελοι. Συνήθως δεν φέρονται σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, κάποιες φορές χρωματίζονται ως φανατικοί με όπλα, αντιπαθητικοί υπερσυντηρητικοί (να και το πολιτικό μήνυμα), παρανοϊκοί ή κάτι άλλο δυσάρεστο, με αποτέλεσμα να κάνει τον μέσο άνθρωπο να θέλει να τους αποφύγει. Συνήθως μάλιστα, οι προετοιμασμένοι πεθαίνουν, έστω και ηρωικά. Αντίθετα, εκείνος που δεν προετοιμάστηκε, είναι πάντα αυτός που μένει ζωντανός στο τέλος.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η τηλεόραση και ο κινηματογράφος είναι μέσα διασκέδασης και μόνο. Αλλά δυστυχώς, οι περισσότεροι σε μια δύσκολη κατάσταση θα φερθούν ακριβώς, όπως τους απεικονίζουν οι ταινίες. Ή, τουλάχιστον, αυτή είναι η αισιόδοξη άποψη. Στην απαισιόδοξη, θα φερθούν ακόμη χειρότερα.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

photo pexels