Μάσκα προστασίας από αέρια

χρήσιμη ή άχρηστη στην επιβίωση;

Μας χρειάζεται στην επιβίωση μια τέτοια μάσκα;

Η απάντηση είναι εξαρτάται από το σενάριο επιβίωσης στο οποίο θα βρεθούμε. Σε διαδηλώσεις, σε περίπτωση πολέμου των πόλεων, σε διαρροή από χημικό εργοστάσιο λόγω ατυχήματος, σε βιολογικό και σε χημικό πόλεμο θα μας χρειαστεί.

Από ποια στρώματα αποτελείται μια μάσκα προστασίας από αέρια; Έχει ημερομηνία λήξης;

Τα βασικά στρώματα είναι 2: το φίλτρο HEPA το οποίο είναι κατάλληλο για μόρια όπως ιοί και βακτήρια και ο ενεργοποιημένος άνθρακας-καρβουνάκι που χρησιμοποιείται σαν προσροφητική ουσία.

Θεωρητικά έχει ημερομηνία λήξης μετά από μια 5ετία αλλά με καλές συνθήκες συντήρησης (αεροστεγή συσκευασία με συσκευή δημιουργίας κενού σε τσάντα Mylar) θα διαρκέσει παραπάνω.

Προστατεύει γύρω στις 12-24 ώρες εισπνοής επιβλαβών αερίων. Προσοχή υπάρχουν αέρια που για να προστατευτούμε χρειάζεται ολόκληρη η στολή χημικού πολέμου και όχι απλά μια μάσκα όπως το νευροτοξικό αέριο Sarin.

Πώς καταλαβαίνω ότι ‘’έληξε’’ η μάσκα; Για να ‘’λήξει’’ θα πρέπει όλοι οι πόροι του ενεργοποιημένου άνθρακα να γεμίσουν. Τότε όσο κι αν προσπαθώ δεν θα μπορώ να ρουφήξω αέρα μέσω της μάσκας.

Πώς φτιάχνω μια αυτοσχέδια μάσκα προστασίας από αέρια;

Θα αναπαράξω με πρακτικά μέσα τα ίδια ακριβώς στρώματα.

Και μια 2η τεχνική βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο

Η αυτοσχέδια μάσκα αφού στερείται φίλτρου HEPA δεν μπορεί να μας προστατέψει από ιούς και βακτήρια σε περίπτωση χημικού, βιολογικού ή ραδιολογικού πολέμου. Προφυλάσσει όμως από τα δακρυγόνα, τα σπρέι πιπεριού και τις δυσάρεστες οσμές.

Για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και την επιθυμία να αγοράσουν μια καλή μάσκα που να τους προστατεύει από όλες τις πιθανές απειλές, δείτε το παρακάτω βίντεο

Των φρονίμων τα παιδιά πριν τα ψεκάσουν, προετοιμάζονται.

Ασκληπιός

photo pexels