• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν αργεί το καλοκαίρι! Σχοινί για βαρκάδα και θαλάσσια χρήση: Τι πρέπει να ξέρετε

Δεν αργεί το καλοκαίρι! Σχοινί για βαρκάδα και θαλάσσια χρήση: Τι πρέπει να ξέρετε

Το σχοινί είναι ένα σημαντικό,

αλλά συχνά παραβλεπόμενο τμήμα της ναυτιλιακής δραστηριότητας, που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Πιο ευρέως χρησιμοποιούμενo για την αποβάθρα, αγκυροβόληση, ρυμούλκηση και εξάρτηση, το σχοινί είναι σημαντικό μέλος κάθε πληρώματος σκάφους!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέγετε σχοινί για άγκυρες και γενική θαλάσσια χρήση που θα κάνουν την σωστή δουλειά.

Στο τέλος, τα περισσότερα boaters θα χρησιμοποιούν γενικά είτε σχοινί νάυλον είτε σχοινιά πολυπροπυλενίου, ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους τους, τις καιρικές συνθήκες και τη δραστηριότητα που χρειάζονται, φυσικά. Για να μάθετε για το καλύτερο σχοινί για βαρκάδα, διαβάστε παρακάτω!

Τι σχοινί πρέπει να χρησιμοποιήσετε για μια άγκυρα;

Αν δεν θέλετε να αποπλέσετε, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε καλή άγκυρα. Το σύστημα επίγειας εξυπηρέτησης αποτελείται από την πραγματική άγκυρα και στη συνέχεια την άγκυρα, η οποία μπορεί να είναι συνδυασμός σχοινιού / αλυσίδας ή ολόκληρης της αλυσίδας.

Το είδος του συστήματος που θα χρησιμοποιήσετε σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο της βάρκας που έχετε. Ωστόσο, αν αποφασίσετε ότι ένα σύνθετο σχοινί / αλυσίδα είναι ο τρόπος για να προχωρήσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νάιλον σχοινί.

Η ελαστική ποιότητα του νάιλον δίνει σε αυτό το σχοινί μεγάλη απορρόφηση κραδασμών. Αυτό είναι απαραίτητο δεδομένης της δύναμης του ανέμου και των κυμάτων. Επιπλέον, το σχοινί από νάυλον είναι πολύ ισχυρό, εύκαμπτο, ανθεκτικό σε σήψη / μούχλα και γενικά φθηνό.

Το νάιλον σχοινί είναι επίσης εύκολο να χειριστεί (σε σύγκριση με άλλους τύπους σχοινιών) και κατέχει πολύ καλά στο φως του ήλιου.

Για τις γραμμές νάυλον άγκυρας, τα τρισδιάστατα σχοινιά είναι ο προτιμώμενος τύπος, καθώς έχει τέντωμα και αντίσταση στην τριβή, αλλά η πλεκτή θα λειτουργήσει επίσης.

Εάν πηγαίνετε με μια πλεκτή γραμμή, φροντίστε να επιλέξετε έναν τύπο που είναι λιγότερο πιθανό να χτυπήσει.

Θυμηθείτε, παρόλο που η γραμμή αγκύρωσης με βάση το Nylon δεν θα έχει πρόβλημα κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως ο άνεμος, η δύναμη θραύσης της θα μειωθεί με την ηλικία από τους κόμβους, τις στροφές κ.λπ.

Ποιο είναι το καλύτερο σχοινί για μια γραμμή αποβάθρας;

Ακριβώς όπως με τις γραμμές άγκυρας, το νάιλον σχοινί είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για τις γραμμές αποβάθρας.

Όταν επιλέγετε σχοινί για μια γραμμή αποβάθρας, είναι σημαντικό να έχετε δύο σειρές στο μυαλό σας: προσωρινά slips και μόνιμα slips, καθώς και τα δύο θα έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Το σχοινί από νάυλον είναι το καλύτερο για την τοποθέτηση και την πρόσδεση λόγω της δύναμης και του τεντώματος.

Διπλό πλεξούδες ή τρία σκέλη γραμμή θα πρέπει να κάνει το τέχνασμα. Εύκολο στην ένωση και λογικές τιμές, το νάιλον σχοινί είναι ο τρόπος να πάει.

Εάν έχετε μόνιμες γραμμές αποβάθρας, θα θελήσετε να προστατέψετε το σχοινί από το χαφύρι, καθώς θα είναι συνεχώς σε χρήση.

Αυτό μπορεί να γίνει με φρουρά ασφαλείας, ή γαλβανισμένα αγκύλια. Οι μεταβατικές ή προσωρινές γραμμές αποβάθρας είναι γραμμές που είναι αποθηκευμένες στο σκάφος και προορίζονται ειδικά για ταξίδια.

Τι σχοινί χρειάζομαι για γενική θαλάσσια χρήση όπως τράβηγμα / ρυμούλκηση;

Το συρματόσχοινο πολυπροπυλενίου (που μερικές φορές αναφέρεται ως “κίτρινο σχοινί”) χρησιμοποιείται συνήθως για δραστηριότητες όπως wakeboarding και θαλάσσιο σκι. Μπορεί τα σχοινιά να ανήκουν στα είδη κήπου αλλά στη ναυτιλία είναι μια δεδομένη επιλογή.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη ρυμούλκηση σκαφών και διαγωνισμών, αν και το νάιλον σχοινί μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά.

Το σχοινί πολυπροπυλενίου επιπλέει και είναι σχεδόν εξίσου ισχυρό με το Νάιλον, καθιστώντας το απόλυτα αποδεκτό για αυτούς τους τύπους δραστηριοτήτων.

Λάβετε υπόψη, όμως, ότι αυτό το σχοινί είναι πολύ λιγότερο ανθεκτικό στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και δεν θα διαρκέσει όσο το νάιλον σχοινί.

Υπάρχει ένας λόγος που οι ναυτικοί γνωρίζουν τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους κόμβων, επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενσωματωθεί το σχοινί στη δουλειά τους.

Όπως μπορείτε να δείτε, το σχοινί εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σκάφος σας, οπότε μην σκουπίζετε!

(φώτο: Pexels-πηγή: alldaynews.gr)