Ασφαλής χρήση μαχαιριού

8 βασικές τεχνικές

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε βασικές τεχνικές, ώστε να κρατάμε και να χειριζόμαστε το μαχαίρι μας χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού.

Ένας τραυματισμός στην επιβίωση είναι κάτι που αντιμετωπίζεται δύσκολα, δεδομένου ότι νοσοκομεία, γιατροί και φάρμακα δεν θα υπάρχουν. Το πρώτο λοιπόν- αλλά πλέον βασικό- βήμα είναι να μάθουμε τη σωστή τεχνική.

Το βίντεο είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό και δεν περιγράφω κάθε τεχνική γιατί 1 εικόνα = 1000 λέξεις που λέει και η παροιμία.

Οι χρήσεις των τεχνικών είναι οι ακόλουθες:

Η 1η και η 2η τεχνική προσφέρονται για να σκαλίσεις αιχμηρή μύτη στο ξύλο είτε γιατί φτιάχνεις δόρυ, είτε πασσαλάκια για στερέωση σκηνής, είτε πασσάλους για ανεμοφράκτη, είτε παγίδα.

Η 3η τεχνική είναι για να δημιουργήσεις προσάναμμα (αν και προσωπικά δεν με έπεισε για την ασφάλειά της και προτιμώ να ξεφλουδίζω το ξύλο απομακρύνοντας το μαχαίρι από μένα)

Η 4η τεχνική χρησιμοποιείται πάλι, για να φτιάξω αιχμηρή μύτη ή/ και αποστρογγυλεμένη. (επιτρέπει πολύ πιο ελεγχόμενο σμίλευμα)

Η 5η τεχνική χρησιμοποιείται για να δημιουργήσεις εγκοπή στο ξύλο, όπως για να στερεώσεις την χορδή στο τόξο ή σε παγίδες ή για να κρεμάσεις ένα κατσαρόλι πάνω από την φωτιά.

Η 6η τεχνική είναι για να εμβαθύνεις έναν γάντζο που δημιούργησες, να στρογγυλέψεις το εσωτερικό του ή ακόμα και να φτιάξεις από ξύλο ένα πιάτο, ένα κουτάλι ή ένα ποτήρι.

Η 7η τεχνική γίνεται για να δημιουργήσεις μια εγκοπή, ώστε να ζευγαρώσουν αρμονικά δύο ξύλα, τα οποία θέλεις να δέσεις κάθετα, όπως στην παγίδα 4 ή και σε ένα τρίποδα για να κρεμάς κατσαρόλι πάνω απ’ την φωτιά.

Η 8η τεχνική χρησιμοποιείται όταν θέλεις να τρυπήσεις το ξύλο ή άλλο υλικό για να περάσεις ένα κορδόνι, όπως στον ‘’συναγερμό’’, στη σφεντόνα, τις εγκοπές στο σανίδι του bow drill ή σε ένα εργαλείο για να το δένεις στο χέρι σου.

Συνηθίστε τον εαυτό σας στην ασφαλή τεχνική, για να προλάβετε μικρά ή μεγάλα ατυχήματα.

Ασκληπιός

photo pexels