Ανακτώντας χρήσιμα αντικείμενα επιβίωσης

H κατάσταση είναι απλή: θέλεις να κινείσαι το δυνατόν πιο εύκολα, με το δυνατόν μικρότερο βάρος στη πλάτη σου, χωρίς ένα γιγάντιο σακίδιο που θα σε κάνει έναν “ζουμερό” στόχο για κάθε ενδιαφερόμενο... Αλλά θέλεις και αρκετά αντικείμενα για να τα καταφέρεις!

Μια κατάσταση επιβίωσης είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της: μοναξιά, αίσθημα αποξένωσης από τον πρότερο τρόπο ζωής που είχες συνηθίσει, εχθρικό περιβάλλον και άνθρωποι, κρύο, δίψα, πείνα. Οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση του “επιπέδου ζωής” είναι 100% ευπρόσδεκτο, αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Καταλαμβάνει χώρο και έχει βάρος. Και τι σου χρειάζεται για παράδειγμα ένα ισοθερμικό ρούχο τον Ιούλιο και είσαι υποχρεωμένος να το μεταφέρεις συνεχώς; Μια αποτελεσματική λύση είναι μια κάψουλα επιβίωσης.

Η βασική ιδέα της κάψουλας είναι η εξής: έχουμε ένα σωλήνα PVC και τον γεμίζουμε με αντικείμενα που θα χρειαστούμε. Μπορεί να είναι κάποια έξτρα ρούχα/κάλτσες κτλ, μπαταρίες για το φακό μας, φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως ξηροί καρποί και κονσέρβες για κάποιον σκληρό χειμώνα στο ύπαιθρο, μέχρι και κουτάκια με συμπληρώματα διατροφής. Οτιδήποτε. Κλείνουμε αεροστεγώς το σωλήνα με κάποια ειδική τάπα στη συνέχεια και είναι έτοιμος. Η τάπα καλύτερο θα ήταν να είναι βιδωτή, για να μπορούμε να την ξεβιδώσουμε και να ανακτήσουμε τα πράγματά μας χωρίς να καταστρέψουμε όλη τη κάψουλα. Αν δεν είναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο σωλήνας μπορεί να κοπεί πανεύκολα με το πριόνι μας. Έτσι και αλλιώς, μίας χρήσης είναι. Σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη υδραυλικών υπάρχει πληθώρα επιλογών και οι υπάλληλοι εκεί θα είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε αυτό που χρειαζόμαστε, αν δεν ξέρουμε να το κάνουμε από μόνοι μας.

Στη συνέχεια απλώς θάβουμε σε κάποιο ορισμένο και αναγνωρίσιμο από εμάς σημείο τη κάψουλα, προσέχωντας να μην μπορεί να προδοθεί η θέση της σε κάποιον τυχαίο. Πρέπει μόνο εμείς να γνωρίζουμε τη θέση της, ούτως ώστε με λίγο επιφανειακό σκάψιμο να μπορούμε να τη βγάλουμε στο φως. Επίσης, η θέση της καλό είναι να μην έχει τίποτε το ελκυστικό για οποιονδήποτε άλλο που θα μπορούσε να κατασκηνώσει εκεί “καταλαμβάνοντας” την περιοχή και αποτρέποντάς μας από το να την ανακτήσουμε. Αυτού του είδους οι κατασκευές συμφέρουν καλύτερα από πιο ογκώδεις κάψουλες-κουτιά, λόγω του ότι (ξε)θάβονται πιο εύκολα και είναι φθηνότερες. Προσοχή όμως, καθώς υπάρχει ένα ρίσκο. Η μέθοδος έχει νόημα να εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση που γνωρίζουμε ήδη σε ποια περιοχή θα κινούμαστε για επιβίωση, ή έστω σε ποια υπολογίζουμε να πάμε, αν δεν είμαστε κοντά της. Αν φύγουμε για οποιοδήποτε λόγο από την ευρύτερη περιοχή, χάσαμε και τη κάψουλα, μαζί με το πολύτιμο περιεχόμενο της.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άφθονες οδηγίες κατασκευής. Μια ματιά μπορεί να μας δώσει αρκετές ιδέες.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ