«Στρατιωτικό Σένγκεν»: Το σχέδιο του ΝΑΤΟ που βάζει «φωτιά» στο 2024! Μέχρι τον Ιούλιο η απόφαση

Γιατί ξυπνά μνήμες από το παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ρωσίας

«Η Δύση υπερασπίζεται την ιδέα της ελεύθερης στρατιωτικής μετακίνησης για να απαλλαγεί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την γραφειοκρατία και επιδιώκει να ολοκληρώσει μια συμφωνία για την δημιουργία στρατιωτικών διαδρόμων σε όλη την Ευρώπη έως τον Ιούλιο», σύμφωνα με τους Times. 

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την ιδέα;

Η μετακίνηση στρατευμάτων και στρατιωτικού φορτίου εντός της Ευρώπης φέρεται να περιπλέκεται από πολυάριθμους περιορισμούς που εμποδίζουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να κινηθούν γρήγορα στην Γηραιά Ήπειρο. Αυτό ισχύει, αυτήν την στιγμή!

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ ανησυχεί για τους κανόνες που περιορίζουν την ανταλλαγή και την μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών αλλά και μεταξύ περιοχών σε μια συγκεκριμένη χώρα (δηλαδή τη Γερμανία), υποστηρίζοντας ότι η γραφειοκρατία θα μπορούσε να γίνει σοβαρό εμπόδιο σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ρωσία. 

Όπως σχολιάζεται, η συμμαχία θα ήθελε να δει «ένα στρατιωτικό Σένγκεν» στην Ευρώπη, παρόμοιο με το  πολιτικό Σένγκεν που διασφαλίζει την απρόσκοπτη κίνηση σε όλη την ήπειρο, κάτι που, κατά πολλούς, ξυπνά μνήμες από το παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ρωσίας!

«Δεν εκπλήσσομαι που το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα «Σένγκεν»», είπε στο Sputnik ο καθηγητής Στέβαν Γκάιτς, επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Βελιγράδι και συνέχισε:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η τελευταία φορά που είχαμε ένα ευρωπαϊκό Σένγκεν αυτού του είδους ήταν η Γερμανία του Χίτλερ και κατέλαβε την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και μπορούμε να μιλήσουμε για κατοχή αφού χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία σύρθηκαν στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών τους! Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Φινλανδούς, γιατί έχουν μακρά παράδοση ουδετερότητας»

Το στρατιωτικό ζήτημα Σένγκεν τέθηκε από το ΝΑΤΟ το 2017 αφού εντόπισε τρεις διαφορετικούς τύπους εμποδίων στην Ευρώπη: φυσικά, νομικά και ρυθμιστικά/διοικητικά.

Με τον όρο φυσικά εμπόδια, εννοούσαν την υπάρχουσα υποδομή μεταφορών στην ΕΕ. Με τα νομικά εμπόδια αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών κρατών να αρνούνται την πρόσβαση στα αντίστοιχα εδάφη τους από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ· Ως ρυθμιστικά εμπόδια ορίστηκαν ως το σύνολο κανόνων που παρεμποδίζουν έμμεσα την κίνηση της συμμαχίας, δηλαδή διαφορετικά εθνικά όρια ταχύτητας, αστυνομικοί έλεγχοι, υποχρέωση δήλωσης του τι αποστέλλεται, απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων δρόμων κ.λπ. Ωστόσο, η ιδέα για μια ζώνη ελεύθερης μετακίνησης δεν είχε μεγάλη υποστήριξη εκείνη το 2017!

Ωστόσο, με πρόσχημα την ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ για να αναβιώσει την ιδέα προωθώντας αβάσιμα μια υποτιθέμενη «ρωσική απειλή ».

Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τα μέλη του ότι η υπάρχουσα γραφειοκρατία θα αποτελούσε πρόβλημα σε περίπτωση υποθετικής σύγκρουσης με την Ρωσία! «Μας τελειώνει ο χρόνος», ισχυρίστηκε στο Reuters ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, ο επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ JSEC, συμπληρώνοντας: «Αυτό που δεν κάνουμε σε καιρό ειρήνης δεν θα είναι έτοιμο σε περίπτωση κρίσης πολέμου».

Σύμφωνα με τους Times, η ηγεσία της συμμαχίας διαπραγματεύεται επί του παρόντος την δημιουργία στρατιωτικών διαδρόμων σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του «στρατιωτικού συστήματος Σένγκεν». Τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα μπορούσαν να ανακοινωθούν πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

«Νομίζω ότι η χρονιά στην οποία βρισκόμαστε, το 2024, είναι πολύ επικίνδυνη γιατί το ΝΑΤΟ αισθάνεται μια υπαρξιακή απειλή ως γραφειοκρατικός οργανισμός», κατέληξε ο Γκάιτς.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί