Στο χορό των πυρηνικών και η Κίνα;

Η κόντρα Ρωσίας και Η.Π.Α. για τα πυρηνικά όπλα φαίνεται ότι θα αρχίσει να αυξάνεται σε ένταση από το 2021 και μετά αφού η Αμερική αποτραβήχθηκε πέρυσι από τη συμφωνία για μη ανάπτυξη στρατηγικών πυραύλων και φαίνεται απρόθυμη να υπογράψει την επέκταση της συμφωνίας START η οποία μειώνει τις οροφές των συστημάτων που φέρουν πυρηνικά […]

Η κόντρα Ρωσίας και Η.Π.Α. για τα πυρηνικά όπλα φαίνεται ότι θα αρχίσει να αυξάνεται σε ένταση από το 2021 και μετά αφού η Αμερική αποτραβήχθηκε πέρυσι από τη συμφωνία για μη ανάπτυξη στρατηγικών πυραύλων και φαίνεται απρόθυμη να υπογράψει την επέκταση της συμφωνίας START η οποία μειώνει τις οροφές των συστημάτων που φέρουν πυρηνικά όπλα.

Η κίνηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα μία νέα κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού και για τις δύο χώρες, οι οποίες ήδη αναπτύσσουν καινούρια βαλλιστικά συστήματα και θα προχωρήσουν πιθανότατα και σε αύξηση των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν.

Από τον “πυρηνικό’ χορό λοιπόν φαίνεται πως δε μπορούσε να λείπει και η Κίνα η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές. Χρησιμοποιώντας πιθανότατα κεφαλές με μειωμένη καταστρεπτική ισχύ ώστε να μην κινήσει υποψίες, η Κίνα πραγματοποιεί τις δοκιμές τις υπόγεια. Το δημοσίευμα φυσικά αναφέρει ότι τα στοιχεία του δεν αποτελούν αποδείξεις ότι η Κίνα διεξάγει τεστ. Υπό κανονικές συνθήκες, η Κίνα δε μπορεί αν πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές αφού δεσμεύεται από διεθνή συμφωνία.

Προφανώς όμως, η αύξηση του οπλοστασίου Ρωσίας και Η.Π.Α. που θα επακολουθήσει αφού οι δύο πλευρές δε θα τα βρούν στα πυρηνικά μετά το 2021, δε θα αφήσει αδιάφορη την Κίνα. Η Κίνα κατέχει πλέον βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και με εμβέλεια μεταξύ των 10 – 12.000 χλμ. μπορούν να πλήξουν την ενδοχώρα των Η.Π.Α. με αρκετά μεγάλη ακρίβεια όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Κινέζοι.

Με τη ρητορική των Η.Π.Α. διά του προέδρου τους Ντ. Τράμπ κατά της Κίνας να αυξάνει το τελευταίο διάστημα λόγο της πανδημίας και των κινήσεων που γίνονται από Αμερικανικής πλευράς κατά της Κίνας, η Κίνα έχει κάθε λόγο να πάρει τα μέτρα της.

Πιθανότατα ζούμε στην αρχή ενός νέου γύρου παρασκευής πυρηνικών όπλων με τους παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας να προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση αναμένοντας ένα νέο μεγάλο πόλεμο κατά τη διάρκεια της νέας αυτής οικονομικής ύφεσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί