• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Στηρίζουμε την Ελλάδα στο Αιγαίο»: Πολεμικά πλοία κατά της Τουρκίας στην περιοχή (ΒΙΝΤΕΟ)

«Στηρίζουμε την Ελλάδα στο Αιγαίο»: Πολεμικά πλοία κατά της Τουρκίας στην περιοχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, διεμήνυσε, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ τάχθηκε υπέρ της γαλλικής συμμετοχής στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας, σε μια περιφέρεια στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Αυτή είναι και η λέξη «κλειδί»: ΣΥΜΕΡΟΝΤΑ!

Στην γεωπολιτική σκακιέρα αυτά έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο! Η Γαλλία θέλει να αποτρέψει την δυναμική διείσδυση των Τούρκων, ως «περιφερειακή δύναμη» την Ανατολική Μεσόγειο (Κυπριακή ΑΟΖ) αλλά και στην Βόρεια Αφρική, όπου το Παρίσι διατηρεί παραδοσιακά πρωταρχικό ρόλο.

Σε περίπτωση μάλιστα που θα γίνουμε μάρτυρες τουρκικών κινήσεων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει αποκτήσει η TOTAL, τότε αναμένεται η γαλλική στάση απέναντι στην Τουρκία θα γίνει ακόμη πιο σθεναρή.

«Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα του σεβασμού της κυριαρχίας τους στις θαλάσσιες ζώνες τους και καταδικάζει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας αυτών των θεμελιωδών κανόνων» ανέφερε ειδικότερα η Φλοράνς Παρλί.

Εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές πως τα συμφέροντα των δύο χωρών συνδέονται!

Αυτό γιατί, αφενός η Ελλάδα θέλει να αποτρέψει το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης από το να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφετέρου η Γαλλία διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης γεωπολιτικά συμφέροντα που σχετίζονται με την παρουσία της «Grand Nation» στις χώρες της Βόρειας και της «Υποσαχάριας Αφρικής». Τις χώρες αυτές θέλει να θωρακίσει από μια τυχόν άλωση της Λιβύης από ισλαμικά στοιχεία, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία.

Ως εκ τούτου η Γαλλία συστρατεύεται με την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, απέναντι στον κοινό «αντίπαλο», δηλαδή την Τουρκία, με το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο να γεμίζει πολεμικά πλοία.

«Τα πλοία μας συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μια άλλη ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το “Charles de Gaulle” στις αποστολές του στη Μεσόγειο. Σύντομα οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών μας θα συνεργαστούν σε μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία “Ηνίοχος”. Με δύο λόγια, η διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων μας προοδεύει», κατέληξε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας τα προαναφερθέντα.

Κοινή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στο Αιγαίο πριν από δύο εβδομάδες:

ΦΩΤΟ eurokinissi