• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στην Ουκρανική Motor Sich το συμβόλαιο για τους κινητήρες των JL-10(ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Ουκρανική Motor Sich το συμβόλαιο για τους κινητήρες των JL-10(ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Κινέζοι αναζητούσαν κινητήρα για να εξοπλίσουν με αυτόν το εκπαιδευτικό ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος τους, το JL-10 και βρήκαν αυτό που έψαχναν στο πρόσωπο του κινητήρα ΑΙ-322 της Ουκρανικής Motor Sich.

To ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος που θα έχει και εκπαιδευτικό ρόλο για την Κινεζική Αεροπορία το JL-10, αναπτύχθηκε από την κρατική βιομηχανία AVIC για λογαριασμό της Κινεζικής Αεροπορίας και το πρώτο αεροσκάφος πέταξε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2013.  Έχει αναφερθεί ότι στην ανάπτυξη του αεροσκάφους έχει βοηθήσει και η Yakovlev OB ( κατασκευάστρια των Yak-130 ) ενώ οι κινητήρες που επιλέχθηκαν ήταν οι Ουκρανικοί AI-322.

Σύμφωνα με τους Κινέζους το αεροσκάφος μπορεί να φτάσει μία μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 1.200 χλμ./ω, εμβέλεια 2,600 χλμ και επιχειρησιακή ζωή άνω των 10.000 ωρών ενώ η κατασκευή του είναι σχετικά απλή με αποτέλεσμα και η συντήρησή του να είναι το ίδιο εύκολη και οικονομική.

Η Motor Sich ανέλαβε την κατασκευή των κινητήρων ΑΙ-322 για λογαριασμό της AVIC με το ύψος του συμβολαίου να ανέρχεται στο ποσό των 800 εκ. δολαρίων, ποσό που χαρακτηρίζεται ως ρεκόρ για τα δεδομένα της Ουκρανικής εταιρείας Ο κινητήρας ΑΙ-322 είναι ένας κινητήρας turbofun ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε ελαφρά μαχητικά όπως το L-15, το Yak-130 και άλλα αεροσκάφη του ίδιους μεγέθους.