Στην Ουκρανία αμερικανικά ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ συστήματα HIMARS! Θα πλήξουν τώρα οι Ρώσοι ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

Οι δυτικοί φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν κι άλλο το σχοινί.

Σε ουκρανικό έδαφος φαίνεται πως βρίσκονται τα αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS.

Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα με tweet του και ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov, ευχαριστώντας προσωπικά τον Αμερικανό ομόλογό του:

«Τα HIMARS έχουν φτάσει στην Ουκρανία. Ευχαριστώ τον και φίλο Lloyd J. Austin III για αυτά τα πανίσχυρα εργαλεία! Το καλοκαίρι θα είναι καυτό για τους Ρώσους κατακτητές. Και το τελευταίο για κάποιους από αυτούς».

Για ποια όπλα πρόκειται;

Τα συστήματα M142 HIMARS είναι εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη σε ελαφριά τεθωρακισμένα εκδοχή του συστήματος M270 MLRS, που παραγόταν μαζικά και αναπτύχθηκε τα χρόνια του 1970 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η μικρή ομάδα των χειριστών του μπορεί να ξαναγεμίσει είτε το ένα ή το άλλο σύστημα μέσα σε κάπου τέσσερα λεπτά.

Τέτοια συστήματα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρουμανία, κράτη μέλη του NATO, διαθέτουν επίσης όπλα του τύπου αυτού.

Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Στη θεωρία, με αυτούς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συστοιχίες εκτός ακτίνας δράσης του ρωσικού πυροβολικού και να πλήττουν εκείνοι στοιχεία του.

Θα μπορούσαν επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν δίκτυα ή αποθήκες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, μακριά από τις γραμμές επαφής.

Όμως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία τακτικούς πυραύλους ATACMS, δραστικού βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων. Παραμένει όμως άγνωστο αν αυτή η…υπόσχεση πραγματοποιήθηκε.

Η προειδοποίηση Πούτιν

Στις αρχές Ιουνίου, όταν άρχισε να φημολογείται η παράδοση των παραπάνω όπλων αλλά και εφάμιλλων συστημάτων και από τη Βρετανία, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος είχε κάνει σαφές πως η Ρωσία θα πλήξει «ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ», εννοώντας μεταξύ άλλων και κέντρα λήψης αποφάσεων (βλ. προεδρικό μέγαρο) που μέχρι σήμερα έχει αφήσει ΑΘΙΚΤΑ:

«Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας, που έχουμε πολλά, για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη».

(scr)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί