• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στα λιμάνια της Ελλάδας η «κρυμμένη» απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας

Στα λιμάνια της Ελλάδας η «κρυμμένη» απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας

Η τεράστια σημασία των εν λόγω υποδομών...

Τα λιμάνια αποτελούν το σημείο που τα πλοία προσδένουν, προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα και αποβιβάζουν το προσωπικό ή το εμπόρευμά τους. Από τη βιομηχανική επανάσταση και την κατακόρυφη αύξηση των εμπορευμάτων λόγο της βιομηχανίας, η κίνηση στα λιμάνια αυξήθηκε καθώς μεταφέρονταν πρώτες ύλες, χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων σε δεκάδες και εκατοντάδες πλοία ανά ημέρα ειδικά στα μεγάλα λιμάνια.

Τα ίδια τα πλοία αυξήθηκαν σε μέγεθος, βελτιώθηκαν οι μηχανές τους και κατασκευάστηκαν πολλές κατηγορίες φορτηγών πλοίων ποικίλων μεγεθών για τη μεταφορά των αγαθών. Αυτό αμέσως είχε ως αποτέλεσμα ότι έπρεπε τα λιμάνια να έχουν την καλύτερη δυνατή σύνδεση με την ενδοχώρα, άρα κατασκευάστηκαν μεγαλύτεροι δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές για τη διευκόλυνση των μεταφορών. Τα ίδια τα λιμάνια σταδιακά αυξήθηκαν σε μέγεθος και δυνατότητες

Η αύξηση σε μέγεθος και δυνατότητες συνοψίζεται ως εξής:

·         Αυξημένο βάθος για τον ελλιμενισμό των μεγαλύτερων πλοίων

·         Αυξημένες προβλήτες σε μήκος και πλάτος για τη φιλοξενία των πλοίων και των εμπορευμάτων πάνω στην προβλήτα.

·         Εξοπλισμός του λιμένα με γερανούς μεταφοράς οι οποίοι χρειάζονται ράγες για την κίνησή τους. Όσο μεγαλύτεροι οι γερανοί, τόσο μεγαλύτερα τα φορτία.

·         Εγκαταστάσεις επιβατικού κοινού όταν το λιμάνι εξυπηρετεί πολιτικά/επιβατηγά πλοία

·         Συνέχιση των σιδηροδρομικών γραμμών μεταφοράς των εμπορευμάτων εντός του λιμένα και τέρμα τους πλησίον των γερανών ανύψωσης.

·         Τουλάχιστον ένας κύριος αυτοκινητόδρομος από την ενδοχώρα να καταλήγει στο λιμάνι, ένας κύριος δρόμος περιμετρικά του λιμανιού και  ένας ακόμα πλατύς για την εξυπηρέτηση της κίνησης εντός του λιμένα.

Με όλα τα παραπάνω ένα λιμάνι εξυπηρετείται στα μέγιστα ως προς τις μεταφορές του προς και από τα πλοία ανεξαρτήτου είδους. Η πρακτική είναι να διαχωρίζονται τα λιμάνια σε τομείς ώστε να μην περιπλέκεται η επιβατική κίνηση με την εμπορική. Αποφεύγεται επίσης οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων να είναι πλησίον βασικού λιμένα ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση με τα μεγάλα δεξαμενόπλοια και επειδή οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων είναι πιο προστατευμένες και δεν έχουν προβλήτες απαραίτητα.

Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί το γεγονός ότι το λιμάνι της Πάτρας δε μπορεί να φιλοξενήσει γεωτρύπανα και τον απαραίτητο εξοπλισμό τους για έρευνες και γεωτρήσεις. Αποτέλεσμα, καθυστερούν οι εξορυκτικές διαδικασίες στο Ιόνιο πέλαγος.

Ως προς τη στρατιωτική χρήση, είναι προφανή τα οφέλη από την ύπαρξη λιμένων που θα μπορούν να δεχθούν ταυτόχρονα πολλά μεγάλα πλοία και αυτά να εξυπηρετηθούν από τις εγκαταστάσεις με μεγάλη ταχύτητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρησιμοποίηση των γαλλικών λιμανιών από τους συμμάχους με εκατομμύρια τόνους εφοδίων να ξεφορτώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το τέλος χρήσης των mulberry στις νορμανδικές ακτές.

Στην ελληνική περίπτωση όπου καλυπτόμαστε από θάλασσα και οι άκρες της Ελλάδας αποτελούν νησιά, ο ρυθμός εξυπηρέτησης πλοίων για μεταφορές θα έχει καίρια σημασία για τις επιχειρήσεις στα νησιά ή τη Μικρασιατική ακτή, για το λόγο αυτό τα βασικά λιμάνια είναι ενταγμένα σε μια ευρεία Α/Α ομπρέλα προστασίας από εναέριες απειλές.

ΦΩΤΟ eurokinissi