• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σκαμμένα σπήλαια στην Συρία για την κάλυψη και απόκρυψη μέσων

Σκαμμένα σπήλαια στην Συρία για την κάλυψη και απόκρυψη μέσων

Καθ' όλη τη διάρκεια του Συριακού εμφυλίου πολέμου, οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές σπήλαια και υπόγειες στοές για κάλυψη.

Σκάβοντας βαθιά στη γή στοές και σπήλαια, δημιούργησαν χώρους για την παραμονή των ανταρτών και την ξεκούρασή τους, την αποθήκευση πυρομαχικών σε άλλους ακόμα και ολόκληρων τεθωρακισμένων οχημάτων και των μετατροποιημένων πολιτικών οχημάτων(τεχνικά).

Η ανάγκη για τέτοιου είδους έργα από την πλευρά των ανταρτών επιβλήθηκε από πολύ νωρίς στο σχεδιασμό τους καθώς η υπεροπλία του σε αριθμούς και μέσα του Συριακού πυροβολικού και της συριακής αεροπορίας σήμαινε ότι επάνω από το έδαφος όλα κινδύνευαν με καταστροφή. Μετά δε και την ενεργή εμπλοκή της Ρωσικής αεροπορίας με την καθολική υπεροπλία της και τα κατευθυνόμενα βλήματά της οι αντάρτες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σκάψουν βαθύτερα και καλύτερα.

Έτσι σε όλα τα μεγάλα πεδία μάχης υπάρχουν απομεινάρια τέτοιων θέσεων αφού αυτά βρίσκονται πολύ βαθιά στο έδαφος και δε μπορούν να βληθούν αν και πολύ συχνά παρακολουθούσαν τα οχήματα, εντόπιζαν τις σπηλιές και βομβάρδιζαν το χώρο εμπρός των εισόδων που μαζεύονταν αμάξια και άνδρες και προκαλούνταν μακελειό.

Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω:

ΦΩΤΟ screenshot