Σε αναζήτηση μηχανικών η τουρκική αμυντική βιομηχανία

Μετά την επιβολή των κυρώσεων της CAATSA από το αμερικανικό Κογκρέσο και την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία αναζητά τρόπους να ενισχύσει μελλοντικά την αεροπορία της με νέα αεροσκάφη τα οποία θα είναι εγχώρια κατασκευασμένα αφού η ξένη αγορά είναι σχεδόν κλειστή εκτός αν οι Τούρκοι αποφασίσουν ότι θα κάνουν γεωπολιτική στροφή και θα θέσουν εαυτόν εκτός ΝΑΤΟ με την αγορά ρωσικών μαχητικών.

Η κρατική TUSAS, αναζητά συνολικά 6.000 μηχανικούς οι οποίοι θα εργαστούν τα επόμενα έτη για τη σχεδίαση και ανάπτυξη του τουρκικού εγχώριου προγράμματος μαχητικού TF-X με το οποίο ελπίζουν και διαφημίζουν, ότι θα καλύψει το κενό των F-35 και των F-16 τα οποία θα γερνούν χρόνο με το χρόνο ενώ δε θα υπάρχει η επιλογή αναβάθμισής τους από την κατασκευάστρια εταιρεία τα επόμενα έτη.

Η TUSAS έχει ήδη 4.000 μηχανικούς στη δούλεψή της και σκοπεύει να τους αυξήσει σε 10.000 ενώ το πρόγραμμα ανάπτυξης του TF-X έχει μία χρηματοδότηση της τάξεως των 1.3 δις δολαρίων. Η αναζήτηση 6.000 μηχανικών σε μία χώρα ακόμα και 80 εκ. ανθρώπων είναι μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και για το λόγο αυτό οι Τούρκοι διαφήμισαν το ζήτημα ακόμα και στις εφημερίδες. Το να υπάρχει έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό σε επάρκεια και μάλιστα για μία μόνο εταιρεία είναι μία πολύ δύσκολη προς επίλυση κατάσταση αφού το προσωπικό αυτό δεν.. κατεβαίνει εξ ουρανού και δε θεωρείται ότι οι Τούρκοι θα καταφέρουν να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται μέσα στα επόμενα έτη με ότι σημαίνει αυτό για το πρόγραμμά τους.

Το ποσό επίσης που διαθέτουν αρχικά ως κόστος ανάπτυξης είναι μικρό εν συγκρίσει με άλλα προγράμματα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών. Με το F-35 να είναι πρώτο με δεκάδες δις δολάρια, ακολουθούν τα Tempest, το KF-X της Κορέας με 8+ δις δολάρια, το γαλλογερμανικό μαχητικό FCAS με ήδη 5 δις προϋπολογισμό κ.α. . Μάλλον πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους περισσότερο αλλά και τη χρηματοδότηση αν και με την τωρινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αυτό είναι αμφίβολο.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.