• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρώσος διπλωμάτης: Απολύτως αβάσιμο ότι πουλήσαμε πυραυλική τεχνολογία στη Β. Κορέα

Ρώσος διπλωμάτης: Απολύτως αβάσιμο ότι πουλήσαμε πυραυλική τεχνολογία στη Β. Κορέα

Αμερικανική έκθεση, ισχυρίζεται ότι η Πιονγκγιανγκ έχει αποκτήσει ρωσική τεχνολογία πυραυλικής άμυνας. Η απάντηση του Ρώσου πρεσβευτή στην Βόρεια Κορέα.

O Ρώσος πρεσβευτής στην Βόρεια Κορέα Αλεξάντρ Ματσεγκόρα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Πιονγκγιανγκ απέκτησε ρωσική πυραυλική τεχνολογία ως «απολύτως αβάσιμη».

«Θα ήθελα να δηλώσω με πλήρη υπευθυνότητα ότι οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας, περί πώλησης πυραύλων και τεχνολογίας αεροπορικής άμυνας στους Βορειοκορεάτες είναι ψεύτικές και απολύτως αβάσιμες. Η Ουάσιγκτον βρίσκει προσχήματα για κατηγορίες εναντίον μας και γι’ αυτό εφηύρε άλλο ένα ψέμα. Με αυτό τον άδικο τρόπο (οι ΗΠΑ) προσπαθεί επίσης να δικαιολογήσει τις αποσταθεροποιητικές της πολιτικές στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας», δήλωσε στο Sputnik ο Ματσεγκόρα.

Η νέα έκθεση πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι «η Βόρεια Κορέα έχει αποκτήσει ρωσική τεχνολογία πυραυλικής άμυνας και αναπτύσσει τις δικές της δυνατότητες κινητής πυραυλικής άμυνας, πιο ειδικά, ένα κινητό σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας (…). Ενώ παράγεται στο εσωτερικό της χώρας, το σύστημα έχει ομοιότητες με τα ρωσικά συστήματα»

Ο υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής Τζον Ρουντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ότι καθώς η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει πρόσθετα συστήματα και αναπτύσσει την εξειδίκευσή τους, η απάντηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι ισχυρή και αποτελεσματική.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, παραμένει τεταμένη εδώ και δεκαετίες με αιχμή τις πυραυλικές δοκιμές που διεξάγει η Βόρεια Κορέα.

Η πρώτη σύνοδος των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, έγινε στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου του 2018. Μετά τη σύνοδο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για αποπυρηνικοποίηση και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιογνκγιάνγκ.

Έχουν ήδη ξεκινήσει η διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών για να διοργανωθεί μια δεύτερη σύνοδο, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπολτον δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι να διεξαχθεί τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 201. Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να άρουν κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Βόρειας Κορέας.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς το λαό, ο Κιμ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος για την βελτίωση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα και της ΗΠΑ αλλά και να συναντήσει τον Τραμπ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν η Ουάσιγκτον δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της και συνεχίσει να επιβάλει κυρώσεις, τότε η Πιονγκγιάνγκ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βαδίσει έναν άλλο δρόμο».

Στις αρχές του χρόνου, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βόρεια Κορέα Αλεξάντρ Ματσεγκόρα, συζήτησε για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσε Σον Χουι.

(Sputniknews – φωτο:pexels)