• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κυρίαρχος Πούτιν! Τέλος του έτους οι ρωσικοί S-400 στην Ινδία

Κυρίαρχος Πούτιν! Τέλος του έτους οι ρωσικοί S-400 στην Ινδία

Οι Ινδοί έχουν κλείσει εδώ και αρκετό καιρό την αγορά των εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής και βαλλιστικής άμυνας, S-400 με την προμήθεια όμως να καθυστερεί σχετικά σύμφωνα με αρκετούς αλλά φαίνεται ότι έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για την παράδοση και αποδοχή τους από την Ινδία.

Το τελευταίο τετράμηνο του 2021 αναμένεται να παραδοθούν τα συστήματα στους Ινδούς καθώς ο CEO της οργανισμού εξαγωγών πολεμικού υλικού της Ρωσίας, Rosoboronexport, ο κ. Alexander Mikheyev ανέφερε ότι οι παραδόσεις των συστημάτων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και από τις δύο πλευρές κατά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας.

Τον Οκτώβριο του 2018 Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν τη μεταξύ τους συμφωνία ύψους 5 δις δολαρίων για την προμήθεια των S-400 με τα πρώτα χρήματα να κατατίθενται από την Ινδία στις αρχές του 2019 με τη δόση να ανέρχεται σε 800 εκ. δολάρια. Λόγω των κυρώσεων της CAATSA που ελοχεύουν από τις ΗΠΑ σε κάθε χώρα που προμηθεύεται κύρια οπλικά συστήματα από τη Ρωσία από το 2014 και μετά, αρκετοί θεωρούσαν ότι οι Ινδοί δε θα προχωρούσαν με την προμήθεια αυτή.

Φαίνεται όμως ότι και οι ΗΠΑ το σκέφτονται παραπάνω καθώς η Ινδία δεν είναι η Τουρκία και μάλιστα οι ΗΠΑ συμμετέχουν στο διαγωνισμό μαχητικού αεροσκάφους των Ινδών αξίας πολλών δις δολαρίων με τη δική τουςυποψηφιότητα ενώ ήδη τρέχουν πολλά προγράμματα όπως η αγορά των Ρ-8 Poseidon του Ινδικού Ναυτικού κ.α. Επομένως, η απόφαση κυρώσεων κατά της Ινδίας δεν είναι μία εύκολη απόφαση για τις ΗΠΑ οι οποίες δε θέλουν να κόψουν τις εξαγωγές σε ένα πελάτη όπου υπάρχουν προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας μαζί του.

Ξέχωρα το γεγονός ότι η Ινδία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μερικές εκ των αντι-κινεζικών πολιτικών της Ουάσιγκτον αφού παραδοσιακά οι Ινδοί όχι μόνο δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις αλλά το περασμένο έτος υπήρξε και πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους στα Ιμαλάια αν και με πέτρες, ρόπαλα και μπουνιές με δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.