• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ινδός ΥΠΕΞ για S-400: Θα κάνουμε ότι προστάζει το εθνικό μας συμφέρον

Ινδός ΥΠΕΞ για S-400: Θα κάνουμε ότι προστάζει το εθνικό μας συμφέρονΗ Ινδία θα πράξει ότι προστάζει το εθνικό της συμφέρον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.


Σε απαλλαγή από τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 ελπίζει η Ινδία
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία, ο κ. Τζαϊσανκάρ τόνισε ότι η Ινδία αναζητεί σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό.

Σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, ανέφερε ότι το ζήτημα της ενέργειας αποτελεί «κοινό έδαφος» για την Τεχεράνη, εκτιμώντας ότι οι παγκόσμια αγορά ενέργειας παρουσιάζει αστάθεια.

Με τη σειρά του, ο κ. Πομπέο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την άρση των εμπορικών φραγμών στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τους S-400, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι συζητήθηκε το θέμα και υπήρχε προσπάθεια να σχεδιαστεί «ένα μονοπάτι προς τα εμπρός».


Την Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αρκετή ευελιξία για να δώσει απαλλαγή στην Ινδία σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CATSAA… Πιστεύουμε ότι η Ινδία εκπληρώνει αυτές τις απαιτήσεις και θα λάβει απαλλαγή από την επιβολή κυρώσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ινδία μοιράζεται μια «μακρόχρονη σχέση με τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις συνθήκες που υποχρεώνουν την Ινδία να αγοράσει S-400» .

Στις 21 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απηύθυνε προειδοποίηση στο Νέο Δελχί να μην αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, προτείνοντας την εξέταση ενός άλλου τύπου όπλου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε στην Ινδία έμμεση προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Νέου Δελχί και Ουάσιγκτον, με αντικείμενο τα οπλικά συστήματα.


Η προειδοποίηση ήρθε αφότου το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει να καταργήσει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Μόσχα, παρά την απειλή αμερικανικών κυρώσεων.

Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-400 τον Οκτώβριο του 2018, ακολουθώντας την Κίνα και την Τουρκία.

Οι απειλές για κυρώσεις προκύπτουν από τον νόμο περί κυρώσεων (CAATSA) που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ το 2017.

Ο νόμος αυτός δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να επιβάλλουν κυρώσεις σε κάθε χώρα που αγοράζει αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβρη επέβαλλαν κυρώσεις στην Κίνα η οποία αγόρασε ρωσικά αμερικανικά αεροσκάφη αλλά και συστήματα S-400.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ eurokinissi  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •