Η Ρωσία θα αναπτύξει αμφίβια έκδοση του Α/Α TOR-M2 (ΒΙΝΤΕΟ)

Tor-M1_SAM

To πετυχημένο σύστημα TOR-M2 θα αναπτυχθεί και σε αμφίβια έκδοση με βάση τις δηλώσεις που έκανε ο Α/ΓΕΑ της Ρωσικής Αεροπορίας Alexander Leonov.

Η αμφίβια έκδοση σχεδιάζεται να είναι σε τροχοφόρο όχημα αντί ερπυστριοφόρου και θα έχει αμφίβιες δυνατότητες έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να κινείται εύκολα ακόμα και όταν βρίσκει υδάτινα κωλύματα ή χρειάζεται να μεταφερθεί δια θαλάσσης για να υποστηρίξει μονάδες στις εγγύς των ακτών απόβασης. Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να καταφέρει το σύστημα να προωθείται μαζί με τις μηχανοκίνητες μονάδες σε όλα τα μέρη του πεδίου.

Θυμίζουμε ότι το αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M2 είναι μία πιο εξελιγμένη έκδοση του  ΤΟΡ-Μ1 η οποία προσφέρει καλύτερο ραντάρ και άρα καλύτερη αποκάλυψη εναέριων στόχων, καθώς επίσης και 4 κανάλια ελέγχου πυραύλων αντί για 2 της παλαιότερης έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέκει ταυτόχρονα συνολικά 4 στόχους οι οποίοι πετούν σε μέσο, χαμηλό και πάρα πολύ χαμηλό ύψος με την εμβέλειά του να καλύπτει τα εγγύς τμήματα.

Οι Ρώσοι έχουν δοκιμάσει το σύστημα στην Ουκρανία και τη Λιβύη με αρκετή επιτυχία και για το λόγο αυτό προσπαθούν να αναπτύξουν και μία έκδοση για χρήση από το ρωσικό ναυτικό, με την επωνυμία TOR-MF.