Η Ρωσία προειδοποιεί για το «ξεχασμένο» μέτωπο της Υπερδνειστερίας

Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά την απόσυρση «ξένων στρατευμάτων» από τη Μολδαβία θα μπορούσε να επαναφέρει την διένεξη της Υπερδνειστερίας, προειδοποιεί η Μόσχα.

 

Το ψήφισμα, το οποίο ζητούσε την «πλήρη και άνευ όρων απόσυρση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων» από τη Μολδαβία, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή. Το έγγραφο που προωθήθηκε από τη Μολδαβία έλαβε απλή πλειοψηφία, με 63 χώρες να ψηφίζουν, 15 κατά και 82 αποχές.

Το ψήφισμα αφορά σε ένα μικρό αριθμό ρωσικών δυνάμεων οι οποίες λειτουργούν ως ειρηνευτική δύναμη, τοποθετημένη στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας για πάνω από δύο δεκαετίες. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι εθνοτικές εντάσεις στη Μολδαβία οδήγησαν σε σύντομη, αλλά έντονη ένοπλη σύγκρουση το 1992.

Η Ρωσία καταδίκασε την έγκριση του ψηφίσματος ως βραχυπρόθεσμη κίνηση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό σημείο ανάφλεξης μεταξύ της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας και της Μολδαβίας, υπονομεύοντας τη διαδικασία “ευαλωτής” συμφιλίωσης.

“Αντιλαμβανόμαστε αυτήν την πρωτοβουλία ως μια κραυγαλέα προπαγανδιστική κίνηση από κάποιες από τις πολιτικές προσωπικότητες του Kishinev, που επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη μπροστά στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, τροφοδοτώντας τα αντιρωσικά αισθήματα”, αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων στη σύγκρουση το 1992 έθεσε τέρμα στην αιματοχυσία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις παραμένουν «εγγυητές της ειρήνης στην περιοχή».

Η απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την περιοχή της Υπερδνειστερίας θα συμβεί μόνο όταν η συμφωνία του 1992 μεταξύ της αποσχισθείσας περιοχής και της Μολδαβίας εφαρμοστεί πλήρως και οι «δύο όχθες του Δνείστερου» καταλήξουν σε πλήρη συμφιλίωση, τόνισε ο Δοδόν. Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι μέχρι να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, η ρωσική ειρηνευτική επιχείρηση, η οποία είναι “μία από τις πιο επιτυχημένες”, θα πρέπει να συνεχιστεί.

(rt)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu