• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ρωσία κρίνει τι θα γίνει στην Λιβύη – Σημερινές φωτογραφίες «παγώνουν» την Άγκυρα

Η Ρωσία κρίνει τι θα γίνει στην Λιβύη – Σημερινές φωτογραφίες «παγώνουν» την Άγκυρα

Επίθεση στα δυτικά ή διασφάλιση στα ανατολικά;

Στον παρασκηνιακό ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη, αναφέρεται δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung, την ώρα που η Ρωσία ετοιμάζεται να κρίνει την πορεία των πραγμάτων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο τακτικός στρατός της κυβέρνησης Αλ Σαράτζ ελέγχει την Τρίπολη, ενώ οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ φαίνεται να υποχωρούν.

Ο λόγος, σύμφωνα με την ΝΖΖ, είναι προφανής: η παροχή οπλισμού από την Τουρκία.

«Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση Αλ Σαράτζ συμφώνησε με την Τουρκία, να ανγνωρίσει πως τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα έφταναν μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης (εις βάρος της Ελλάδας). Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα την προμήθευσε με γενναιόδωρες ποσότητες οπλισμού, ενώ απέστειλε και 4.000 Σύρους μισθοφόρους. Αποφασιστικής σημασίας ήταν και η υποστήριξη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εξάλειψαν την υπεροχή του Χαφτάρ στους αιθέρες. Τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και χρηματοδοτήθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδείχθηκαν ελάχιστα αποτελεσματικά απέναντι στα τουρκικά drones», γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σήμερα μάλιστα, οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) συνέλαβαν στην Τρίπολη έναν από τους πιο επικίνδυνους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο χαφταρικός ο εκπρόσωπος Τύπου του LNA, Στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι, έφτασε στην Λιβύη με την βοήθεια τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

Ο LΝΑ τα παίζει όλα για όλα! Βλέπουν ότι χάνουν στα δυτικά, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία έχει μπει σε σκέψεις, αναφορικά με το αν ο Χάφταρ είναι ο κατάλληλος για να στηριχτεί πάνω του. Η πλευρά του Στρατάρχη προσπαθεί να πείσει την Ρωσία πως τα πράγματα σοβαρεύουν, καθώς στο «παιχνίδι» μπαίνει ο ISIS.

Η Μόσχα προσπαθεί, να δράσει διπλωματικά, ωστόσο δεν εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης.

Όπως έχουμε ήδη γράψει (ΕΔΩ), ρωσικά μαχητικά κατέφθασαν στην Λιβύη για λογαριασμό του Στρατάρχη. Ρωσικά Mig29 και Sukhoi 24 απογειώθηκαν από την ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας με κατεύθυνση τη Λιβύη. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε αρχικά στο πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης. Τα ρωσικά αεροσκάφη φέρονται να έχουν προσγειωθεί σε στρατιωτική βάση στην ανατολική Λιβύη.

Η Ρωσία επίσημα διαψεύδει την μεταφορά ρωσικών μαχητικών στην Λιβύη, ωστόσο ρωσικές ιστοσελίδες κοντά στο Κρεμλίνο διαβεβαιώνουν πως οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner δεν έχουν αποχωρήσει από την χώρα, ενώ μεταδίδουν πως χτυπήθηκαν δύο τουρκικά πλοία, προφανώς από μαχητικά που βρίσκονται εκεί.

Την είδηση προώθησε και το Κέντρο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφίες.

Σύμφωνα με όσα λένε οι Αμερικανοί, μεγάλη δύναμη ρωσικών μαχητικών βρίσκεται στην Αφρική και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις δυνάμεις του LNA (με ή χωρίς τον Χάφταρ).

Αναμένουμε λοιπόν, αν η Ρωσία θα βοηθήσει στο να ξεκινήσει αντεπίθεση στην Δυτική Λιβύη ή απλά θα εξασφαλίσει πως η Ανατολική Λιβύη θα μείνει υπό την δική της σφαίρα επιρροής.