• Αρχική
  • Άρθρα
  • Είναι πολύ μπροστά οι Ρώσοι! Έτσι θα κάνουν «περίπατο» και στην Αρκτική

Είναι πολύ μπροστά οι Ρώσοι! Έτσι θα κάνουν «περίπατο» και στην Αρκτική

Σύστημα που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Μπάουμαν της Μόσχας, θα επιτρέπει την κατασκευή διαδρόμων για αεροπλάνα με πάγο στον Αρκτικό Κύκλο.

Στην κατασκευή διαδρόμων για αεροπλάνα από πάγο εντός του Αρκτικού Κύκλου ενδέχεται να προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, με την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας η οποία θα επιτρέπει ακόμα και σε βαριά αεροσκάφη να προσγειώνονται, χωρίς να είναι απαραίτητο ο διάδρομος να αποτελείται από άσφαλτο.

Το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται σε τεχνολογία που χρησιμοποιεί ειδικούς χημικούς παράγοντες και το οποίο αναπτύσσει το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μπάουμαν της Μόσχας.

Οι χημικοί παράγοντες θα μπορούν να αλλάζουν τη δομή του πάγου και έτσι αεροσκάφη, ακόμα και μοντέλα όπως το Ilyushin Il-76, θα μπορούν να προσγειώνονται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, παρά το βάρος τους, το οποίο φτάνει τα 100.000 περίπου κιλά όταν είναι άδειο.

Σύμφωνα με τον Ευγκένι Στόροτζουκ, αντιπρόεδρο οικονομίας και καινοτομίας του Πανεπιστημίου Μπάουμαν, ο οποίος μίλησε στο στρατιωτικό φόρουμ Army-2020, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα συνεχίσει να δοκιμάζεται το επόμενο έτος.

Όπως σημείωσε, η αντοχή της λωρίδας προσγείωσης πάγου θα παρακολουθείται από αισθητήρες οπτικών ινών.


Παρά το υπερβολικό κρύο, η Ρωσία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια αεροδρόμια στον Αρκτικό Κύκλο, με τη βορειότερη στρατιωτική βάση της χώρας, τη Ναγκούρσκογιε, να βρίσκεται 1.350 χιλιόμετρα βόρεια της ρωσικής πόλης Μούρμανσκ, στο νησί της Αλεξάνδρας και η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1947.

Η στρατιωτική βάση χρησιμοποιήθηκε ως εγκατάσταση για σοβιετικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, ενώ κατά τον 21ο αιώνα, η αεροπορική βάση εκσυγχρονίστηκε με νέες προδιαγραφές.

Τα υπόλοιπα εκθέματα του φόρουμ Army-2020

Εκτός από αυτή την ολοκαίνουρια αεροπορική τεχνολογία, το ρωσικό φόρουμ Army-2020 έφερε στο φως και άλλες νέες τεχνολογίες και εκδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μερικές από αυτές, αφορούν στις τελευταίες εκδόσεις σε άρματα μάχης αλλά και σε όπλα.

Για πρώτη φορά στη μεγάλη στρατιωτική συνάντηση, ο παγκοσμίου φήμης κατασκευαστής όπλων Kalashnikov ανακοίνωσε ένα νέο μοντέλο, το AK-19 και ένα «έξυπνο» όπλο με ψηφιακή κάμερα κάτω από την κάννη.

(sputniknews – φωτο:screenshot)