• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Χοντρό» παρασκήνιο! Εξαντλείται η υπομονή της Ρωσίας με τους Τούρκους (ΒΙΝΤΕΟ)

«Χοντρό» παρασκήνιο! Εξαντλείται η υπομονή της Ρωσίας με τους Τούρκους (ΒΙΝΤΕΟ)

libyh_tourkia_rwsia
Ποιο το μήλον της έριδος στην Λιβύη…

Δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες για το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της επίσκεψης των δύο κορυφαίων Ρώσων υπουργών την Κυριακή στην Τουρκία, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Λιβύης. 

Όπως αναφέρουν ανταποκριτές στην Ρωσία, το Κρεμλίνο δεν θέλει να εγκαταλείψει πλήρως τον Χάφταρ, ενώ ανησυχεί και για την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων καθώς και για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην Συρία.

Ο λόγος της διαφωνίας προέκυψε το Σάββατο, όταν έφτασε η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη και παρουσίασε τις προτάσεις της Μόσχας για την εκεχειρία στην Άγκυρα.

Ρώσοι και Τούρκοι διαφωνούν στα εξής, μέχρι στιγμής:

  • Η πρόταση της Μόσχας για εκεχειρία θεωρήθηκε απαράδεκτη για την Τουρκία
  • Οι Ρώσοι ήρθαν με την ίδια πρόταση της διακήρυξης του Καΐρου που υποστήριζε τον Χαφτάρ.
  • Ωστόσο, το μήλον της έριδος είναι η πόλη Σύρτη, η οποία κατέχει το 70% των πετρελαιοπηγών της χώρας και αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής, την κατέχουν οι Ρώσοι μισθοφόροι, αλλά η Άγκυρα θέλει να ελέγχεται από τις δυνάμεις της ισλαμικής κυβέρνησης Σάρατζ.

Η Σύρτη είναι η πύλη για τις πλούσιες σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχές στα νότια και ανατολικά της χώρας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης στην Μεσόγειο.

Αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας του Στρατάρχη Χαφτάρ στον δρόμο για την Βεγγάζη.

Μένει να δούμε αν Ρωσία και Τουρκία θα βρουν κοινό έδαφος για μία ακόμη φορά, παρότι τα πράγματα μεταξύ τους οδηγούνται όλο και περισσότερο προς την ρήξη, λόγω του τουρκικού μικρομεγαλισμού και των ήξεων αφίξεων της Άγκυρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Μόσχα.