Απαντάει η Ρωσία: Βάζει δασμούς σε Αμερικανικά προϊόντα

Η Μόσχα αύξησε τους δασμούς από 25 σε 40 τοις εκατό σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές, ανταποκρινόμενη στην κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλει τιμολόγια στο ρωσικό χάλυβα και αλουμίνιο.

 

“Τα αντισταθμιστικά μέτρα ισχύουν ως επιπρόσθετα υψηλότερα ποσοστά εισαγωγικών δασμών από 25 έως 40 τοις εκατό της τιμής των εισαγόμενων αγαθών και θα καλύπτουν ορισμένα εμπορεύματα των ΗΠΑ, των οποίων οι εναλλακτικές λύσεις παράγονται στη Ρωσία”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Maksim Oreshkin, όπως αναφέρεται από την TASS ειδησεογραφικό πρακτορείο.

“Ειδικότερα, τα μέτρα ισχύουν για ορισμένους τύπους μηχανημάτων οδοποιίας, εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταλλικών εργαλείων και εργαλείων γεώτρησης και οπτικών ινών”, πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τιμολόγια σε άλλα αγαθά, δεδομένου ότι οι εισπραχθείσες εισφορές δεν καλύπτουν τις απώλειες 537,6 εκατομμυρίων δολαρίων της χώρας από τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό.

“Επί του παρόντος, τα υψηλότερα καθήκοντα μας καλύπτουν μόνο ένα μέρος της ζημίας – 87,6 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η αποζημίωση που έχει η Ρωσία σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ “, ανέφερε ο Ορέσκιν.

Η Ρωσία αναμένει μια απόφαση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με το αν τα αμερικανικά μέτρα συμμορφώνονται με τους εμπορικούς κανόνες του οργανισμού. Μπορεί να αντιδράσει πλήρως σε τρία χρόνια, δήλωσε ο Oreshkin.