• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρεζιλεύονται σε όλα τα επίπεδα: Απλήρωτοι οι μισθοφόροι των Τούρκων στην Λιβύη

Ρεζιλεύονται σε όλα τα επίπεδα: Απλήρωτοι οι μισθοφόροι των Τούρκων στην Λιβύη

Οι Τούρκοι για να μην αναγκαστούν να στείλουν μεγάλους αριθμούς δικού τους προσωπικού παραβιάζοντας κατάφορα τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., προκαλώντας αντιδράσεις και φυσικά βάζοντας ακόμα περισσότερο προσωπικό τους σε κίνδυνο. Η τακτική της χρησιμοποίησης μισθοφόρων αντί ιδίων στρατευμάτων είναι πανάρχαια και είχε οφέλη, ειδικά αν ο εργοδότης ήταν καλοπληρωτής.

Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο, στην περίπτωση της Λιβύης, οι Τούρκοι μάζεψαν 3.000 εθελοντές Σύριους ισλαμιστές αντάρτες και τάζοντάς τους μισθό 2.000 δολαρίων το μήνα τους απέστειλαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν για λογαριασμό του GNA κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Τρίπολη και τη Μισράτα.

Τον πρώτο μήνα πληρώθηκαν κανονικά αλλά πλέον δεν έχουν λάβει τίποτα και έχουν βασικές δυσκολίες να προμηθευτούν ακόμα και τα βασικά στη Λιβύη αφού στερούνται χρημάτων και οι κίνδυνοι καθημερινά γι αυτούς είναι μία υπαρκτή καθημερινότητα αφού παρά την εκεχειρία οι αψιμαχίες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ οπότε αυξάνονται και οι απώλειες των Σύριων μισθοφόρων με τη μέρα ενώ γύρω στους 80 λιποτάκτησαν και διέφυγαν προς την Ιταλία ως λαθρομετανάστες τις πρώτες μέρες που πάτησαν το πόδι τους στη Λιβύη.

Η μη πληρωμή των μισθοφόρων είναι αναμενόμενη αφού η Τουρκία έχει μπει σε οικονομική ύφεση, όπως όλος ο πλανήτης λόγο της πανδημίας του κορονοϊού, και επειδή ούτως ή άλλως η τουρκική λίρα έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο έναντι του δολαρίου καθιστώντας την αγορά συναλλάγματος δύσκολη.

Μισθοφόροι πάντως που δεν πληρώνονται, πάντα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους την πιο κρίσιμη στιγμή η απλά κάνουν συμφωνία με τον εχθρό. Αναμένεται καταστροφή για τους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Λιβύη χωρίς τους οποίους ο Σάρατζ δε θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες δυνάμεις του Χαφτάρ ενώ το πεδίο δυσκολεύει στη Λιβύη για τους Τούρκους.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν κερδίσει τις τελευταίες μέρες σημαντικά εδαφικά οφέλη ενώ τα προβλήματα εντός των τάξεων του GNA ο οποίος πιέζεται είναι εμφανής και το εμπάργκο όπλων που θα επιβληθεί καθολικά αναμένεται να γύρει τελείως την πλάστιγγα υπέρ του Χαφτάρ