Πρώτη βολή ενός πυραύλου MMP από όχημα Sabre – vid

Η MBDA εκτέλεσε για πρώτη φορά επιτυχή εκτόξευση πυραύλου MMP( Medium Range Missile) από όχημα  ARQUUS Sabre των Ειδικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια βολών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Γαλλικό Στρατό και  την DGA.

Η βολή εκτελέστηκε στο στρατόπεδο Canjures στη νότια Γαλλία με τη χρήση συστήματος lock-on-before launch, εναντίων άρματος το οποίο βρισκόταν 3.5 χλμ μακριά από το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου και με την ταχύτατη αλλαγή σε fire-and-forget ώστε το όχημα να μπορέσει να κινηθεί άμεσα μετά τη βολή. Ο πύραυλος MMP πέτυχε άμεσο πλήγμα κατά του άρματος χωρίς την παρέμβαση του χειριστή του συστήματος το οποίο αποδεικνύει και την ποιότητα και ακρίβεια του συστήματος καθοδήγησης του πυραύλου.

Εκτός της προσβολής του άρματος, ο πύραυλος δοκιμάστηκε και σε άλλα σενάρια εμπλοκών χρησιμοποιούμενος κατά σταθερών και κινούμενων στόχων, ενώ το όχημα κινούνταν σε όλο το εύρος του πεδίου δοκιμών βοηθώντας στην πλήρη μελέτη των δυνατοτήτων του συστήματος. Ένας εκ των χειριστών, Γάλλος στρατιώτης, δήλωσε με ενθουσιασμό:

” Ο εκτοξευτής είναι ασφαλείς στη θέση του, ο εργονομικός σχεδιασμός του βοηθά στην εύκολη στόχευση και ο πύραυλος εκτοξεύτηκε χωρίς δυσκολία για το χειριστή όντας κατά το λιγότερο δυνατό παρατηρήσιμος”.

Ο πύραυλος ΜΜΡ ζυγίζει 15 κιλά, έχει μήκος 1.3 μ. με διάμετρο 140 χιλ. και επιτυγχάνει εμβέλεια  4 χλμ. ( 3.5 χλμ πέτυχε με ευκολία στη δοκιμαστική βολή). Ο πύραυλος μπορεί να λαμβάνει άμεσα πληροφόρηση από τον εκτοξευτή μέσω οπτικής ίνας ενώ διαθέτει κάμερες υπερύθρων και ημέρας μαζί με αποστασιομετρητή λέϊζερ, GPS και ψηφιακή μαγνητική πυξίδα για την καθοδήγηση του. Η πολεμική κεφαλή του πυραύλου ζυγίζει 11 κιλά.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.