• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προσβολή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από πυραύλους των Χούθι στην Σαουδική Αραβία, video

Προσβολή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από πυραύλους των Χούθι στην Σαουδική Αραβία, video

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη, οι Χούθι έχουν προσβάλει στρατιωτικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στο νότο της χώρας με πυραύλους ιρανικής προέλευσης ενώ ευρύτατη είναι και η χρήση των ιρανικών drone.

Παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, τα όπλα αυτά περνάνε στην κατοχή των τελευταίων μέσω του λαθρεμπορίου όπλων με το ιρανικό χρήμα να ρέει άφθονο αφού σκοπός του Ιράν είναι να χτυπήσει τη Σαουδική Αραβία με κάθε τρόπο και μέσον.

Η προσβολή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, κύριας πηγής εσόδων του Σαουδαραβικού Βασιλείου, είναι  βασική προτεραιότητα για τους Χούθι . Σε μία τέτοια προσπάθεια, δύο πύραυλοι Quds 2 ιρανικής κατασκευής, έπληξαν της εγκαταστάσεις της Aramco, συγκεκριμένα τα διυλιστήρια, στην περιοχή της Jeddah βορείως του διεθνούς αεροδρομίου “King Abdulaziz” προκαλώντας υλικές καταστροφές και τίθοντας τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι πύραυλοι αυτοί διένυσαν με επιτυχία μία απόσταση 650 χλμ και με αρκετή ακρίβεια, χτύπησαν τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων ενώ η Σαουδαραβική αεράμυνα απέτυχε να τους καταρρίψει δείχνοντας για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία της.

Τα ιρανικά συστήματα στον πόλεμο της Υεμένης έχουν αποδειχθεί αρκετά αξιόπιστα χτυπώντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο στην περιοχή του Najran αρκετές φορές από το 2015, χρονιά που ξεκίνησε ο εμφύλιος.