Προς παύση οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ προς το Αζερμπαϊτζάν

Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ των Αρμενίων του Αρτσάχ και των Αζέρων, είδαμε τη χρησιμοποίηση των Ισραηλινής προέλευσης συστημάτων Harop,Orbiter 1K, LORA και SPIKE-ER τα οποία είχε προμηθευτεί το Αζερμπαϊτζάν. Επί σειρά ετών το Ισραήλ έχει προμηθεύσει τους Αζέρους με τα παραπάνω συστήματα και μάλιστα για το loitering munitions Orbiter 1K, έχουν στήσει και τοπική γραμμή παραγωγής εξ ου και ο μεγάλος αριθμός τέτοιων […]

Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ των Αρμενίων του Αρτσάχ και των Αζέρων, είδαμε τη χρησιμοποίηση των Ισραηλινής προέλευσης συστημάτων Harop,Orbiter 1K, LORA και SPIKE-ER τα οποία είχε προμηθευτεί το Αζερμπαϊτζάν.

Επί σειρά ετών το Ισραήλ έχει προμηθεύσει τους Αζέρους με τα παραπάνω συστήματα και μάλιστα για το loitering munitions Orbiter 1K, έχουν στήσει και τοπική γραμμή παραγωγής εξ ου και ο μεγάλος αριθμός τέτοιων στοιχείων στα χέρια των Αζέρων τα οποία και χρησιμοποιούν καθημερινά κατά των Αρμενίων.

Με την ανάληψη των επιχειρήσεων από μέρους των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ( Αρτσάχ) και τη χρησιμοποίηση των ισραηλινών συστημάτων κατά κόρον μαζί με την παράλληλη δημοσιοποίηση των βίντεο που αντλούνται από αυτά, υπήρξε κατακραυγή κατά του Ισραήλ και φυσικά η μήνη της κυβέρνησης της Αρμενίας για το γεγονός αυτό.

Διάφοροι παράγοντες από το Ισραήλ δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να προμηθεύει, όχι άμεσα αλλά το προσεχές διάστημα τους Αζέρους με ισραηλινό υλικό. Στην ερώτηση γιατί δε γίνεται αυτό άμεσα, είναι πολύ σαφές ότι το Ισραήλ τηρεί τις συμφωνίες του και θα παραδώσει στους Αζέρους ότι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα αλλά, δε θα υπάρξουν νέες παραγγελίες που θα γίνουν αποδεκτές από το Ισραήλ όσο μαίνεται ο πόλεμος στο Αρτσάχ. Οι Ισραηλινοί δε μπορούν να αθετήσουν τις συμφωνίες τους καθώς αυτό θα έδινε σοβαρό μήνυμα αναξιοπιστίας προς όλους τους πελάτες της ισραηλινής βιομηχανίας ότι, το Ισραήλ εγκαταλείπει τους πελάτες του αν αυτοί βρεθούν σε πόλεμο και δε συμφωνούν τόσο με αυτόν. Δε θα διακινδυνεύσουν για κανένα λόγο οι Ισραηλινοί την αξιοπιστία τους.

Το Ισραήλ έχει ούτως ή άλλως συναλλαγές με αρκετούς παίκτες της Μέσης Ανατολής αν και η κατάσταση στον Καύκασο δεν είναι σε γενικές γραμμές προς το συμφέρον τους με την έννοια ότι οι Κούρδοι που κατοικούν νοτίως του Καυκάσου μαζί με τους Αρμένιους, αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο στην Τουρκία. Το γεγονός ότι η Ιρανική κυβέρνηση στηρίζει την Αρμενία είναι στα κατά αφού οι Ισραηλινοί δε θέλουν να έχουν καμία σύμπλευση, για οποιοδήποτε ζήτημα, με το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς.

Όπως βλέπουμε, η οπτική του Ισραήλ είναι πιο δύσκολη στο ζήτημα. Από τη μία πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες τους, οι οποίες αποφέρουν χρήματα στη βιομηχανία, από την άλλη, πρέπει να ζυγίσουν το στρατηγικό τους συμφέρον στην περιοχή.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί