Προς αντικατάσταση οδεύουν οι Stinger στον Αμερικανικό Στρατό

Οι γνωστοί φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι(MANPADS)  Stinger  αποτελούν το βασικό φορητό οπλικό σύστημα του είδους για τον αμερικανικό αλλά και για άλλους στρατούς, αντιαεροπορικό σύστημα από το 1981 που πρωτοεισήλθε σε υπηρεσία μέχρι σήμερα. Κατά το οικονομικό έτος FY 2021 ο RMP ( Reprogrammable Micro-Processor) των Stinger  θα καταστεί κενός περιεχομένου με αποτέλεσμα να χρειάζεται επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των συστημάτων  της έκδοσης Block I και της […]

Οι γνωστοί φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι(MANPADS)  Stinger  αποτελούν το βασικό φορητό οπλικό σύστημα του είδους για τον αμερικανικό αλλά και για άλλους στρατούς, αντιαεροπορικό σύστημα από το 1981 που πρωτοεισήλθε σε υπηρεσία μέχρι σήμερα.

Κατά το οικονομικό έτος FY 2021 ο RMP ( Reprogrammable Micro-Processor) των Stinger  θα καταστεί κενός περιεχομένου με αποτέλεσμα να χρειάζεται επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των συστημάτων  της έκδοσης Block I και της ωφέλιμης ζωής του. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει μελετήσει ενδελεχώς τα τελευταία χρόνια την απόδοση του συστήματος, τόσο σε χρήση από τον ίδιο των Αμερικανικό Στρατό όσο και σε συμμαχικούς στρατούς. Με την εξέλιξη των απειλών, το σύστημα αδυνατεί να προστατέψει τις επίγειες μονάδες αρκετά με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση.

Θα αναφέρουμε το παράδειγμα των Stinger που εκτόξευσαν τουρκικές δυνάμεις κατά ρωσικών και συριακών αεροσκαφών τον περασμένο Μάρτιο στη Συρία και την πλήρη αποτυχία των Stinger να πετύχουν τους στόχους τους εξαιτίας των θερμοβολίδων των ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών δείγμα ότι αυτές έχουν αναβαθμιστεί και οι Stinger είναι παρωχημένοι.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Στρατός των Η.Π.Α. θεωρεί το σύστημα ανεπαρκές και έκανε αίτημα παροχής πληροφοριών (RFI) για ένα νέο σύστημα MANPADS το οποίο θα αντικαταστήσει τους Stinger. Στα πλαίσια της έρευνας για νέα SHORADS αλλά και για την αντιμετώπιση νέων απειλών όπως τα loiterring munitions, ο Στρατός των Η.Π.Α. αναζητά το νέο Stinger και μέχρι το 2026 σκοπεύει να έχει καταλήξει σε ένα νέο σύστημα και θα έχει προχωρήσει στην ανάθεση παραγωγής για 8.000 πυραύλους του νέου τύπου.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει αρκετά συστήματα του τύπου και θα πρέπει να ασχοληθεί μελλοντικά με την αντικατάσταση των συστημάτων αυτών από τη στιγμή που ο Στρατός των Η.Π.Α. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι πλέον επαρκή.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί