Πρόγραμμα φρεγατών, όταν το 3+1 αποκτά άλλη σημασία

ρεγατών [email protected] HN για το Πολεμικό Ναυτικό, αναδεικνύοντας νικητή τη γαλλική πρόταση με το αρχικό συμφωνητικό(MOU) να αφορά την προμήθεια 3 πλοίων με την προοπτική προμήθειας ακόμα ενός και αγοράς του το 2024 ώστε να παραδοθεί το 2027.

Η ναυπήγηση όλων των πλοίων αυτών προβλέπεται να γίνει στη Γαλλία καθώς τα ελληνικά ναυπηγεία ακόμα τελούν υπό.. χαοτική κατάσταση.

Αυτό που λεγόταν ήταν ότι εκτός των [email protected] HN, το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευόταν, ακόμα 3+1 κορβέτες κλάσης Gowind, εκτοπίσματος  μεταξύ 2.500-3.000 τόνων με τα σχέδιά τους να δίνονται στην Ελλάδα για περαιτέρω ανάπτυξη και εξαγωγή των εν λόγω πλοίων μελλοντικά και ως αντιστάθμισμα μάλιστα στην άποψη των Γάλλων ότι όλα τα πλοία πρέπει να ναυπηγηθούν στη Γαλλία καθώς οι Γάλλοι δε μπορούν αν εγγυηθούν ότι θα μπορέσουν αν παραδοθούν στην ώρα τους σκάφη αν αυτά ναυπηγηθούν από ελληνικά ναυπηγεία και πρότειναν μόνο τη συμμετοχή ναυπηγείων στο πρόγραμμα ως συμπαραγωγή.

Αυτά ήταν γνωστά μέχρι τη στιγμή που ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του που μπορείτε να διαβάσετε από εδώ: https://www.el.gr/war/ypetha/ypam-se-agona-dromoy-echei-epidothei-i-k/ ,  ότι δεν είναι σαφές αν θα γίνει τελικά προμήθεια της μίας ακόμη φρεγάτας [email protected] ή αν θα γίνει η προμήθεια των 3 Gowind αντί της μίας ακόμα [email protected] Αυτό που ανέφερε ο Υπουργός στη συνέντευξή του είναι πάρα πολύ σοβαρό καθώς το Πολεμικό Ναυτικό θα μείνει είτε με 4 πλοία είτε με 6 αλλά άγνωστο αν θα ενισχυθεί περαιτέρω με μία περικοπή στο πρόγραμμα των 5 δις που διαφημιζόταν ότι προορίζεται για το Πολεμικό Ναυτικό της τάξης του 1 δις.

Το αν το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να μείνει με πλοία 40 και 30= χρόνων μέχρι το 2030, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ρητορικό ερώτημα, βασική λογική επίσης είναι και το ότι τα κονδύλια που χρειάζεται το Ναυτικό για να αντικαταστήσει τα γηρασμένα πλοία του και να μπορεί αν παρατάξει στόλο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο που θα κάνουν τη διαφορά, χρειάζεται επένδυση και μάλιστα μεγάλη.

Το να περικοπούν κονδύλια για να αγοράσει η Ελλάδα επιπλέον μαχητικά και δεί, F-35 από τις ΗΠΑ για να ξεπληρώσει γραμμάτια ελέω της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας όπως ακούγεται, ανάλογη κίνηση και αυτή των Rafale, με θύμα το Πολεμικό Ναυτικό, είναι μία πολύ επικίνδυνη λογική και όχι μόνο, αλλά και υποβαθμίζει τη χώρα μας ως φερέγγυου συνομιλητή που κλείνει καλές συμφωνίες και τηρεί τις διαδικασίες του. Οι οποίες διαδικασίες έχουν υποστεί βιασμό σε πλείστα όσα εξοπλιστικά προγράμματα ανά τα έτη και για το λόγο αυτό οι ξένοι μπορούν να υπολογίζουν σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.

Βέβαια, ο Υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο δούλεψε η Κυβέρνηση για την προμήθεια των φρεγατών ήταν αυτή που έφερε και τη μείωση της τιμής της γαλλικής πρότασης για ένα πολύ καλά εξοπλισμένο πλοίο και πως κάτι τέτοιο επιχειρείται και αυτή τη φορά. Η πραγματικότητα λέει όμως ότι αν έτρεχε από το 2019 διαγωνισμός με σαφή επιχειρησιακά κριτήρια, χρονοδιαγράμματα παραδόσεων και υποχρεώσεις και με τελική επιλογή με αυτά και μόνο αυτά, χωρίς να μπλέκονται στην εξίσωση, ναυπηγεία, ενδιάμεση λύση, “γεωπολιτικά κριτήρια” κτλ., τα πράγματα θα ήταν απλούστερα, η χώρα θα έδινε προς τα έξω την εικόνα σοβαρής χώρας με διαδικασίες τις οποίες όλοι οφείλουν να ακολουθούν ενώ θα υπήρχε και αρκετή διαφάνεια στην όλη διαδικασία.

Στο δια ταύτα, προέχει το νερό να μπεί στο αυλάκι για την ανανέωση του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και το ορθό είναι να μη γίνει καμία περικοπή και το πρόγραμμα να αφορά 3+1 φρεγάτες [email protected] HN με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και 3+1 κορβέτες με εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 2 ΜΕΚΟ 200 ώστε το 2028-2029 η Ελλάδα να έχει 8 νεότευκτα και ποιοτικά πλοία και 2 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ  ενώ από το 2025 και έπειτα θα είναι διαθέσιμες και οι ‘Μ” της Ολλανδίας και Βελγίου για αν αποσυρθούν και οι τελευταίες “S” και να παραμείνει η οροφή στις 12-14 μονάδες επιφανείας.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.