Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές “Σμήνους” μεταξύ Su-35 και Su-57

DOKIMH

Δοκιμές πραγματοποίησε το περασμένο χρονικό διάστημα η Ρωσική Αεροπορία με τη συμμετοχή μαχητικών Su-35 και Su-57 για την καθοδήγηση μιας ομάδας μαχητικών από το εξελιγμένο Su-57.

Στα τεστ το ρόλο της διοίκησης του Σμήνους που αποτελούνταν από Su-35 είχε το Su-57 και οι δοκιμές έγιναν σε συνθήκες εναέριας μάχης έτσι ώστε να γίνει κανονική δοκιμή των συστημάτων. Οι δοκιμές αυτές κρίνονται απαραίτητες καθώς βοηθπυν στην κατασκευή ενός ενιαίου συστήματος δεδομένων και για τους 3 κλάδους των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος είναι, όλα τα δεδομένα που συλλέγουν τα μαχητικά και λοιπά αεροσκάφη, τα συστήματα αεράμυνας, οι δορυφόροι, τα πλοία και τα λοιπά επ΄γεια συστήματα, να συγκεντρώνονται σε μία πλατφόρμα η οποία θα συνδυάζει τις πληροφορίες και θα δίνει σε όλους την ίδια εικόνα του πεδίου της μάχης.

Αυτό από προγραμματιστικής πλευράς είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγο της πληθώρας συστημάτων και αισθητήρων που υπάρχουν σε κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων και θα απαιτήσει πολλές δοκιμές και φυσικά χρήματα για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Ρώσοι φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης της συγκεκριμένης δυνατότητας για τα Su-57 και να τη χρησιμοποιήσουν πριν καταφέρουν κάτι αντίστοιχο οι αντίπαλοί τους. Οι δυσκολίες είναι πολλές και μάλιστα και οι αντίπαλοι δεν έχουν πετύχει ακόμα ιδιαίτερα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα για παρόμοιους λόγους.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας τα F-35 ως κεντρικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου αλλά και εκείνοι συναντούν παρόμοιες με τους Ρώσους δυσκολίες στο εγχείρημα. Τα υπόλοιπα προβλήματα που είναι γνωστό ότι ταλανίζουν τον κεντρικό εγκέφαλο του αεροσκάφους και χρήζουν επίλυσης από τους μηχανικούς της Lockheed Martin καθιστούν ίσως ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα. Αντίστοιχα, δε γνωρίζουμε αναλυτικά τι προβλήματα καθυστερούν τη ρωσική σχεδίαση.

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμα για επιτευχθεί η δημιουργία μίας κοινής πλατφόρμας δεδομένων για όλους τους αισθητήρες και για όλα τα συστήματα που υπηρετούν και θα υπηρετήσουν και στους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •