Πότε φτάνει στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale – Στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο τα πανίσχυρα μαχητικά

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι θα παραδόσουν τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Rafale το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021 αν και η Αθήνα ζητά ακόμα πιο σύντομη παράδοση αν είναι δυνατό και μέσα στην άνοιξη. Ένα βήμα πριν από τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, βρίσκεται η χώρα μας, […]

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι θα παραδόσουν τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Rafale το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021 αν και η Αθήνα ζητά ακόμα πιο σύντομη παράδοση αν είναι δυνατό και μέσα στην άνοιξη.

Ένα βήμα πριν από τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, βρίσκεται η χώρα μας, καθώς η ώρα της επικύρωσης της συμφωνίας από το κοινοβούλιο και των υπογραφών με την κατασκευάστρια εταιρία έφτασε και μάλιστα θα είναι μέσα στο 2020.

Η διαδικασία επικύρωσης της ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας συμφωνία, αναμένεται να αρχίσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Η νομοθετική ρύθμιση εισάγεται στο κοινοβούλιο προς διαβούλευση και επικύρωση από την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας. Στη συνέχεια προωθείται προς ψήφιση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως προβλέπεται για να γίνει νόμος του Κράτους. Έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης ανοίγει το δρόμο για να έρθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault και να «πέσουν» οι υπογραφές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τρεις συμφωνίες σε μία οι οποίες προβλέπουν την αγορά των 18 μαχητικών, την απόκτηση όπλων για τις «ριπές» και την τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών όπως και την εκπαίδευση τεχνικών και ιπτάμενων. Πρόκειται για συμφωνία χιλιάδων σελίδων η οποία προβλέπει κάθε λέπτομέρεια με στόχο να μην υπάρχει το παραμικρό κενό ή σκοτεινό σημείο που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι Γάλλοι θα παραδόσουν τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Rafale το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021 αν και η Αθήνα ζητά ακόμα πιο σύντομη παράδοση αν είναι δυνατό και μέσα στην άνοιξη. Στη συνέχεια ανά δύο μήνες θα παραδοθούν δύο ακόμη ζεύγη μεταχειρισμένων μαχητικών για να ακολουθήσουν τα οκτώ καινούργια ενώ η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση ακόμη έξι μεταχειρισμένων μέχρι να φτάσουμε τα 18 μαχητικά.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα Rafale τόσο τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της ΓΔΑΕΕ διαβεβαιώνουν ότι θα είναι πλήρως εκσυγχρονισμένα σε διαμόρφωση F3R αλλά και οι ώρες πτήσης τους θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μάλιστα οι Γάλλοι πριν παραδώσουν τα μεταχειρισμένα μαχητικά θα τα έχουν περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους και θα διαθέτουν πιστοποίηση για χιλιάδες ακόμη ώρες πτήσης.

Όλα τα αεροσκάφη καινούργια και μεταχειρισμένα θα παραχωρηθούν στη HAF με πλήρη φόρτο όπλων κάθε κατηγορίας μεταξύ των οποίων και οι «φονικοί» Meteor. Σε πρώτη φάση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες κάποια από τα όπλα θα παραχωρηθούν προσωρινά από τη Γαλλική πολεμική αεροπορία μέχρι να είναι έτοιμα τα όπλα που θα παραγγείλει η HAF έτσι ώστε τα Rafale να μην μείνουν άοπλα ούτε για μια ημέρα. Μάλιστα οι πρώτοι ιπτάμενοι και τεχνικοί είναι έτοιμοι για να αναχωρήσουν για τη Γαλλία στις αρχές του χρόνου.

newpost

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί