Πόλεμος στο Σουδάν: Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το ραμαζάνι

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς, ενόψει της έναρξης του ραμαζανιού, ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους.

«Καλώ όλα τα μέρη στο Σουδάν να τιμήσουν τις αξίες του ραμαζανιού (…) προχωρώντας σε παύση των εχθροπραξιών» τον μήνα αυτό, τόνισε ο κ. Γκουτέρες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να οδηγήσει στο να σιγήσουν οριστικά τα όπλα στη χώρα» και να τη βάλει στον «δρόμο προς τη διαρκή ειρήνη για τον σουδανικό λαό», πρόσθεσε κι επέμεινε πως «πρέπει να υπερισχύσουν οι αξίες του ραμαζανιού».

Στον πόλεμο στο κράτος των 44 εκατομμυρίων κατοίκων αναμετρώνται οι δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto αρχηγού του κράτους, με αυτές του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Η ένοπλη σύρραξη θα συμπληρώσει τον επόμενο μήνα έναν χρόνο· ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ, το Σουδάν είναι πλέον η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες και βίαια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της στην υφήλιο (κάπου 8 εκατομμύρια).

Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών, που είχαν προχωρήσει μαζί στο πραξικόπημα του 2021 προτού στρέψουν τα όπλα ο ένας στον άλλο, έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα όλης της περιφέρειας.

Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που καλεί επίσης να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Το ραμαζάνι ξεκινά φέτος το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Αντιπρόσωπος του καθεστώτος του στρατηγού Μπουρχάν στα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωσε την Πέμπτη πως είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο όλες οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα μέρη που κλείστηκαν με διεθνή μεσολάβηση μέχρι σήμερα κατέρρευσαν εντός ωρών.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως ο πόλεμος στο Σουδάν ενδέχεται να πυροδοτήσει «τη μεγαλύτερη κρίση λιμού στον κόσμο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί