Στο στόχαστρο βρίσκονται «αλυσίδες στρατιωτικού εφοδιασμού» με σκοπό «να στερηθεί ο Πούτιν τον εξοπλισμό, την τεχνολογία και τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να διεξαγάγει τον βάρβαρο πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.
Πρόσωπα και εταιρείες που αναφέρεται ότι ωφελήθηκαν από τη πόλεμο στην Ουκρανία ή την εγγύτητά τους με το Κρεμλίνο μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.
Μεγάλο μέρος των κυρώσεων αφορά άμεσα τη ρωσική βιομηχανία, ιδίως αυτοκινητοβιομηχανίες (Avtovaz, Moskvich), κατασκευάστριες μηχανών αεροσκαφών (Soyuz), επιχειρήσεις των τομέων της μεταλλουργίας, των μεταλλείων και των κατασκευών. Στη μαύρη λίστα μπαίνει έτσι η κατασκευαστική εταιρεία Gazpromstroy, θυγατρική του κολοσσού του αερίου Gazprom, καθώς η AGD Diamonds, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαμαντιών της Ρωσίας.
Αμερικανικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε εταιρείες τρίτων κρατών, ιδίως σε δυο τουρκικές που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορεί πως προμηθεύουν τη Ρωσία με εξοπλισμό για την κατασκευή drones.
Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ ευχαρίστησε μέσω X (του πρώην Twitter) την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αυτό το «αποφασιστικό βήμα».
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες πρακτικά σημαίνουν πως τυχόν πόροι των φυσικών και νομικών προσώπων που προστέθηκαν στη μαύρη λίστα στην αμερικανική δικαιοδοσία θα παγώσουν, ενώ θα απαγορευτεί στους αμερικανούς πολίτες και στις αμερικανικές εταιρείες να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία μαζί τους.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Καναδή ΥΠΕΞ: Όλοι οι Καναδοί ηγέτες – και οι διευθυντές εταιρειών – πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά
- Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση
- Έχετε δει μακάκο να αηδιάζει με αυγό; Το βίντεο έγινε viral
- Οι αρχές στο Ιράν θα επιτρέψουν ακόμη και σε 12χρονα παιδιά να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη
- Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό με τσεκούρι στους Αμπελόκηπους
- Αναφορά στις «προφητείες, συμπεριλαμβανομένων και των σατανικών» εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
- «Μεγάλο λάθος» η τυχόν ακύρωση της επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ, δηλώνει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο
- Θεσσαλονίκη: Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΑΘΕ μετά από πυρκαγιά σε ξερά χόρτα
- Μελόνι: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση» για τους «κόμβους επιστροφής παράτυπων μεταναστών»
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα: «Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα»









