Πολεμικό Ναυτικό: Εντυπωσιακό παρών στο Κρητικό Πέλαγος με συμμετοχή του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τη Δευτέρα 15 έως την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού Πελάγους, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου […]

Από τη Δευτέρα 15 έως την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού Πελάγους, με συμμετοχή πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και Υποβρυχίων, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και του νεοαποκτηθέντος Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-Ι».

Η εν λόγω επιχειρησιακή εκπαίδευση συνέβαλε στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Ποιο είναι το ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι

Το ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι κατασκευάστηκε το 1999 στα ναυπηγεία YVC Ysselwerf B.V.της Ολλανδίας. Από το 2000 έως το 2018 με την ονομασία M/V STRILL NEPTUM είχε ως αποστολή την υποστήριξη των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα μέσω της μεταφοράς εφοδίων, συσκευών και προσωπικού.

Τον Οκτώβριο του 2019 το πλοίο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Π. Λασκαρίδη με σκοπό την μετακίνηση του στην Ελλάδα και την δωρεά του στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019 στον Π-2 προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με την ονομασία ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ 1.

· Ναυπήγηση: 1999

· Ένταξη στο ΠΝ: 02-12-2019

·Class: DnV Supply/Rescue/Service Vessel

· Διαστάσεις

· Συνολικό μήκος: 70,40 m

· Μήκος μεταξύ καθέτων (L.p.p.): 62,00 m

· Πλάτος: 16,00 m

· Ύψος κυρίου καταστρώματος από τρόπιδα: 8,00 m

·Εκτόπισμα

· Καθαρό εκτόπισμα: 3.010 tn

· Μέγιστο εκτόπισμα: 5.297 tn

·Πρόωση: Δύο μηχανές Caterpillar 3608 DITA-4 (3.390 BHP/2.530 kW)

·Οπλισμός : Δύο πολυβόλα των 0,50»

Δύο πολυβόλα των 0,30»

Το Π.Γ.Υ. ΑΤΛΑΣ Ι είναι Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως κλάσης DnV Supply/Rescue/Service Vessel.

Έλαβε το όνομα του από τον Τιτάνα Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας. Κατά την Τιτανομαχία ο Άτλας υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων). Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο.

Ναυπηγήθηκε το 1999. Από το Ελληνικό Ναυτικό παρελήφθη την 02-12-2019 κατόπιν δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Το πλοίο υπάγεται στη Διοίκηση Φρεγατών.

Αποστολή του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων Κρούσεως του Αρχηγείου Στόλου, δηλαδή των Φρεγατών, των Πυραυλακάτων και των Κανονιοφόρων, με ότι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Στο ανωτέρω πλαίσιο μπορεί να παραδώσει σε άλλα πλοία καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά .

ΠΗΓΗ: onalert

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί