• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πλοία «σκυλιά» για το Πολεμικό μας Ναυτικό που ετοιμάζεται για πόλεμο και όχι για την Χάγη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλοία «σκυλιά» για το Πολεμικό μας Ναυτικό που ετοιμάζεται για πόλεμο και όχι για την Χάγη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ticonderoga για το Πολεμικό Ναυτικό!

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της kathimerini.gr. από τον κ. Βασίλη Νέδο , ο ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση που είχε με γερουσιαστές του αμερικανικού Κογκρέσου έθεσε το ζήτημα της απόκτησης από την Ελλάδα των αποσυρόμενων από το USN αντιτορπιλικών κλάσης Ticonderoga τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν το 2021 και 2022 από την ενεργή δύναμη του στόλου.

Πρόκειται για τα πλοία Bunker Hill, Mobile Bay, Antietam, Leyte Gulf, San Jacinto and Lake Champlain τα οποία είναι και τα ποιο παλιά εν υπηρεσία πλοία της κλάσης. Σχεδιάστηκαν ως οι κύριες μονάδες μάχης επιφανείας ενός Battle Group του USN και γι αυτό φέρουν πλήρη συνδυασμό συστημάτων Radar, διεύθυνσης μάχης, κατεύθυνσης βλημάτων, ηλεκτρονικού πολέμου με δεκάδες κελιά κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων ποικίλων ρόλων.

Πιο αναλυτικά, ένα σκάφος κλάσης Ticonderoga από τα αναφερόμενα, φέρει 3D Radar πολλαπλών Ρόλων, Radar ανίχνευσης στόχων αέρος, σύστημα κατεύθυνσης πυρών, Radar ελέγχου επιφανείας, παθητικό και ενεργό σόναρ και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.

Από πλευράς φόρτου μάχης φέρει δύο κάθετους εκτοξευτές (VLS–Vertical Launch Systems) Μκ 41 με 61 κελιά ο καθένας τα οποία περιέχουν μία μίξη από 122 πυραύλους

·         SM-2 MR

·         SM-2 ER

·         ESSM

·         Standard ERAM

·         Tomahawk

·         VL-ASROC

Φέρει 8 πυραύλους Harpoon , 2 χ 127 χιλ. πυροβόλα, δύο συστήματα CIWS Phalanx και 2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών. Το πλοίο έχει πρόωση από 4 κινητήρες της General Motors με αρκετή ισχύ ώστε το 9800 τόνων εκτόπισμα πλοίο να κινείται στη θάλασσα με μέγιστη ταχύτητα 32,5 κόμβων. Το πλήρωμά του είναι 330 άτομα.

Παρ’ ότι πρόκειται για πλοία κατασκευής του 1985, πρόκειται για πλοία “σκυλιά” στο Ναυτικό πόλεμο, κατάλληλα για την ανατολική Μεσόγειο όπου η Ελλάδα έχει καίρια ζωτικά συμφέροντα. Σε περίπτωση που το αίτημα της Ελλάδας γίνει δεκτό και αποδεσμευτούν τα πλοία για μεταβίβαση, τότε κάποια από τα συστήματα και πυραύλους πιθανό να μη γίνουν διαθέσιμοι (Tomahawk π.χ.)από την αμερικανική πλευρά, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τη μαχητική ικανότητα των πλοίων.

Η απόκτηση 2 για να εισαχθούν σε υπηρεσία και άλλων 2 για ανταλλακτικά θα ήταν ιδανική περίπτωση μαζί με μία FMS 10ετίας για τη γενικότερη υποστήριξή τους ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να αποσύρει 3 από τις παλιές του φρεγάτες κλάσης “S” και να διατεθούν τα πληρώματά τους στα νέα πλοία μαζί με χτένισμα όποιου δε χρειάζεται για να συμπληρωθούν τα πληρώματα και εισαγωγή φέτος στις σχολές του πολεμικού ναυτικού περισσότερων εισακτέων. Δικαιολογίες μη απόκτησής τους όπωςέγινε παλαιότερα με την περίπτωση των  αντιτορπιλικών σης Kidd,όπως το ότι δε χωρούν στη.. Σαλαμίνα ή δε μπορεί τόσο προσωπικό να μεταβεί στην Κρήτη ή ότι δεν έχουμε προσωπικό, κρίνονται το λιγότερο ως αστείες. Eπίσης δεν είναι αναγκαίο να γεμίσουν όλα τα κελιά κάθε πλοίου με βλήματα. Ακόμα και ο μισός φόρτος μάχης θα είναι όσος έχει η σημερινή διοίκηση φρεγατών.

Αυτή τη στιγμή με τα 9 πλοία Standard που έχουν φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής, το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να στραφεί προς την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ώστε να αντικαταστήσει σταδιακά τις S αυξάνοντας παράλληλα την ισχύ του και κρατώντας την οροφή των πλοίων του σε αποδεκτό αριθμό. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των ΜΕΚΟ άμεσα και με διάθεση επαρκών κονδυλίων ώστε ο εκσυγχρονισμός να είναι επαρκείς για το σύγχρονο ναυτικό πόλεμο.

Εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίσει ποιά νέα πλοία θέλει να ναυπηγηθούν για να αντικαταστήσει τις  S, αυτά δε θα γίνουν επιχειρησιακά, στην καλύτερη περίπτωση, πρίν το 2026. Αυτό το χρονικό κενό πρέπει να καλυφθεί οπωσδήποτε καθώς το Τουρκικό Ναυτικό θα ρίχνει στη θάλασσα σταδιακά τις δικές του νέες  ΤF A-200 και τα T-214 γέρνοντας την πλάστιγγα στο Αιγαίο υπέρ του.

ΦΩΤΟ wikipedia