ΠΛΗΓΜΑ για την Δύση η ΜΑΧΗ σε Soledar και Artemowsk – ΒΙΝΤΕΟ «ΦΩΤΙΑ» με Ουκρανούς να αποχωρούν ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

Τις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες, τα εναπομείναντα μέρη των φρουρίων Soledar και Artemowsk κινδυνεύουν να τεθούν υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Αυτό θα παραβίαζε τότε τον πυρήνα της ουκρανικής αμυντικής γραμμής, επιτρέποντας στο ουκρανικό μέτωπο να τυλίγεται από πίσω και/ή να αποκοπεί από τις προμήθειες. Ποιες επιλογές μένουν στην συνέχεια για το Κίεβο και την Δύση;

Γράφει το γερμανόφωνο Russia Today:

Παρά τα ανησυχητικά νέα για την επικείμενη ήττα των ουκρανικών στρατευμάτων στα φρούρια του Ντονμπάς, Αρτεμόφσκ και Σολεντάρ, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπόλοιπη Δύση βοηθούν να κρατηθούν σε ουκρανικά χέρια εδώ και οκτώ χρόνια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την εμπιστοσύνη του σε μία μη ρεαλιστικό ομιλία την περασμένη Κυριακή στην ουκρανική εθνική κοινότητα: “Η μάχη για το Donbass συνεχίζεται. Και παρόλο που οι κατακτητές έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους στο Soledar, το αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και μακράς μάχης θα είναι η απελευθέρωση ολόκληρου του Donbass. (…)Είναι πολύ δύσκολο – δεν υπάρχει σχεδόν καμία πέτρα εκεί όρθια (…) Χάρη στην σταθερότητα των πολεμιστών μας εκεί, στο Soledar, κερδίσαμε επιπλέον χρόνο και δύναμη για την Ουκρανία”.

Ωστόσο, η σουρεαλιστική ομιλία του Ζελένσκι, η οποία μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, μπορούσε να ληφθεί μόνο όπου υπήρχε ακόμη ρεύμα, υποδηλώνοντας ότι τα συνθήματα επιμονής του απευθύνονταν κυρίως στους υποστηρικτές του αντιρωσικού καθεστώτος του, οι οποίοι ήταν προς το παρόν στις ασφαλείς περιοχές στην δυτική Ουκρανία ή στην κοντινή Πολωνία.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί παρά να αποδώσει έναν ορισμένο βαθμό θαυμασμού στην προπαγανδιστική κλίκα του Ζελένσκι στο Κίεβο. Όταν πρόκειται για την τέχνη του να σερβίρεις όμορφα τις δικές σου ήττες και ακόμη και να τις μετατρέπεις σε νίκες, είναι κάτι το ασυναγώνιστο. Σαν από ένα μαγικό ραβδί, η πόλη Soledar, που προηγουμένως είχε επαινεθεί ως «απόρθητο φρούριο» και ένας ιδιαίτερα σημαντικός πυρήνας της ουκρανικής αμυντικής γραμμής, μετατράπηκε στην ομιλία του Zelensky σε ένα «όχι ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο» του οποίου το κύριο καθήκον του για την Ουκρανία “για να αγοράσει χρόνο”.

Το Soledar και η γειτονική πόλη Artemowsk (Ουκρανικά: Bakhmut) βρίσκονται περίπου στο μέσο της ουκρανικής αμυντικής γραμμής, η οποία διασχίζει το Donbass από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά και έχει επεκταθεί από τα δυτικά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μεγάλο μέρος του τρέχοντος μετώπου εκτείνεται κατά μήκος αυτής της γραμμής, η οποία αποτελείται αφενός από έναν λαβύρινθο αλληλοσυνδεόμενων οχυρωμένων συστημάτων τάφρων και υπόγειων εργασιών, και αφετέρου από δύο άλλες παρόμοια βαριά οχυρωμένες γραμμές κλιμακωμένες προς τα πίσω σε βάθος, στις οποίες θα στηρίζονταν οι αμυνόμενοι μετά την πτώση κάθε πρώτης γραμμής που θα αποσύρεται από τον μέτωπο.

Στην τρέχουσα φάση του πολέμου στην Ουκρανία, το Soledar και το Artemovsk είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, επειδή η πτώση τους θα μπορούσε να τυλίξει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές βόρεια και νότια από πίσω. Επειδή οι Soledar και Artemovsk θεωρήθηκαν απόρθητα φρούρια λόγω κάποιων ειδικών συνθηκών, επιλέχθηκαν ως ο θεμέλιος λίθος της ουκρανικής αμυντικής γραμμής. Μάλιστα, μπορούν να υποστηρίξουν ο μία την άλλη υλικοτεχνικά με την στρατιωτική τους δύναμη πυρός, εν μέρει μέσω υπόγειων συνδέσεων και εν μέρει μέσω βαθιών καναλιών στο τοπίο, οπότε και οι οδοί ανεφοδιασμού από την ενδοχώρα θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ασφαλείς.

Πριν από λίγες μέρες, ο Yevgeny Prigozhin, του οποίου τα στρατεύματα “Wagner” αναπτύσσονται κυρίως στο Artemovsk και είναι υπεύθυνα για την σταδιακή αλλά ασταμάτητη μετατόπιση των Ουκρανών υπερασπιστών, έδωσε την ακόλουθη ζωντανή περιγραφή των γεωγραφικών χαρακτηριστικών του Artemovsk από στρατιωτική άποψη:

“Το Artemovsk είναι η κεντρική βάση στο ανατολικό μέτωπο και ένα σημαντικό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης… Το κύριο χαρακτηριστικό του Artemovsk είναι οι μοναδικές ιστορικές και γεωγραφικές αμυντικές του ικανότητες. Αυτό περιλαμβάνει, πρώτον, την διαίρεση της πόλης σε πολλά τμήματα με υδάτινα εμπόδια. Δεύτερον, η περιοχή γύρω από το Artemovsk αποτελείται από ένα σύμπλεγμα οικισμών που αντιπροσωπεύουν ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα. Τρίτον, υπάρχει μοναδικό τοπίο: κοιλάδες, βαθείς λόφοι, που μαζί σχηματίζουν φυσικά «τούνελ». Και τέταρτον, το κερασάκι στην τούρτα: το σύστημα των ορυχείων Soledar και Artemovsk είναι ένα δίκτυο υπόγειων συνδέσεων. Εκεί, σε βάθος 80 έως 100 μέτρων, δεν υπάρχει μόνο χώρος για πολύ κόσμο, αλλά κινούνται ακόμη και τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Επιπλέον, εκεί αποθηκεύονταν αποθέματα όπλων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τις τελευταίες ημέρες και ώρες υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση τόσο στο ρωσικό όσο και στο ουκρανικό διαδικτυακό φόρουμ για την επικείμενη απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Soledar, κυρίως λόγω των υψηλών απωλειών και της αδυναμίας τους να κρατήσουν την πόλη.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στρατού έχει πλέον κινητοποιηθεί. Δεν επρόκειτο για υποστήριξη του Soledar και του Artemovsk, αλλά προφανώς για την δημιουργία του ήδη ανακοινωθέντος νέου σώματος στρατού, με το οποίο προφανώς σχεδιάζεται ακόμη η «απελευθέρωση της Κριμαίας». Η τρέλα δεν τελειώνει ποτέ, γιατί αυτοί οι νέοι και ως εκ τούτου κακομαθημένοι στρατιώτες χωρίς στρατιωτική εμπειρία θα θυσιαστούν στην συνέχεια μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο για το ΝΑΤΟ ως τροφή για κανόνια με τα κυρίως ξεπερασμένα όπλα που πρέπει να προμηθεύσει ακόμα η Δύση, με τον δεδηλωμένο στόχο των ΗΠΑ της αποδυνάμωσης των Ρώσων.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο πόλεμος αντιπροσώπων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και στις δύο πλευρές, όπως ήλπιζε η Δύση. Το ρωσικό νόμισμα δεν έγινε χαρτί υγείας, αλλά είναι πλέον ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο, σε αντίθεση με το δολάριο και το ευρώ. Η οικονομία της Ρωσίας δεν καταστράφηκε, όπως είχε ανακοινώσει η άτυχη Annalena Baerbock, αλλά ανθεί και θα παρουσιάσει ξανά ισχυρή ανάπτυξη φέτος με απότομη πτώση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με τις περισσότερο από ζοφερές προοπτικές στην Δύση, ειδικά στην ΕΕ, όπου ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Σε αντίθεση με τις ολοένα και πιο διχασμένες κοινωνίες των δυτικών χωρών, οι οποίες έχουν χάσει και χάνουν όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς τους και στα τυποποιημένα μέσα ενημέρωσης, το ρωσικό έθνος στέκεται ενωμένο πίσω από τον πρόεδρό του. Ακριβώς λόγω των ψεμάτων των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και της επιθετικότητάς τους στην Ουκρανία, όλες οι εθνικότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποστηρίζουν την ειδική επιχείρηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Γιατί στο μεταξύ και ο τελευταίος αμφισβητίας έχει καταλάβει ότι το ΝΑΤΟ, με την βοήθεια της Ουκρανίας, επιδιώκει τον στόχο να σπείρει πολιτικό χάος στη Ρωσία και να ανατρέψει την κυβέρνηση με ένα πραξικόπημα σαν το Μαϊντάν στην Κόκκινη Πλατεία. Αυτά δεν είναι στοιχεία μιας θεωρίας συνωμοσίας, αλλά στοιχειώδη στοιχεία στρατηγικών που έχουν επινοηθεί από πολύ σεβαστά και επιδραστικά κέντρα σκέψης των ΗΠΑ, όπως η RAND Corporation.

Στρατιωτικά, επίσης, η Ρωσία δεν είναι αποδυναμωμένη σήμερα, αλλά είναι ισχυρότερη από πριν. Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο μπορούν να πολεμήσουν, αλλά το κάνουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ευφυΐα, και ότι έχουν καλή γνώση και χρησιμοποιούν τα νέα οπλικά τους συστήματα. Από την άλλη, οι διάφορες «ασημένιες σφαίρες» που προμήθευε η Δύση έχουν αποδειχθεί σάπια αυγά.

Αυτά τα θαυμαστά όπλα θα πρέπει να στρέψουν την παλίρροια προς την νίκη του Κιέβου αφού ο ουκρανικός στρατός υπέστη αυξανόμενες αποτυχίες τους τελευταίους μήνες. Κανείς όμως δεν μιλά πια για τον εξαιρετικά αναγνωρισμένο αντιαρματικό πύραυλο Javelin, και τα πράγματα έχουν επίσης σιωπήσει για τον εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών των ΗΠΑ M142 HIMARS, επειδή οι Ρώσοι καταργούν αυτά τα συστήματα πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τους προμηθεύσει η Δύση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα νέα όπλα δεν έκαναν αρχικά τον αγώνα των Ρώσων πιο δύσκολο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρμοστεί και έχουν λάβει αντίμετρα. Τα όπλα είναι και παραμένουν στρατιωτικά τσιμπήματα στην καλύτερη περίπτωση: Πληγώνουν, αλλά δεν έχουν καθοριστική επιρροή στην περαιτέρω πορεία του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα δυτικά «θαυματουργά όπλα» δεν έφεραν την αναμενόμενη μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης.

Ταυτόχρονα, η Δύση έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα δικά της αποθέματα και το ερώτημα τώρα είναι εάν οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να φέρουν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις και να παραδώσουν τα όπλα τους στα χέρια ανεκπαίδευτων Ουκρανών στρατιωτών, όπου, όπως και οι προκάτοχοί τους, καταστρέφονται και ξεσκαρτάρονται από τους Ρώσους ένας προς έναν. Ή θα επικρατήσουν τα φιλελεύθερα και νεοσυντηρητικά γεράκια στην Ουάσιγκτον με τα αιτήματά τους να στείλουν στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μαζί με τα όπλα τους στην Ουκρανία για να αποτρέψουν την ήττα της Ουκρανίας;;;

Πολλά θα κριθούν σε Soledar και Artemowsk τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως τις επόμενες ώρες. Μέχρι χθες το απόγευμα, τα υπολείμματα των ακόμη ετοιμοπόλεμων ουκρανικών στρατευμάτων εξακολουθούσαν να είναι προσκολλημένα σε ορισμένα σημεία στο Soledar. Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η πλάστιγγα δεν γέρνει υπέρ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με αναφορές από το πεδίο μέσω καναλιών Telegram, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη τη «γραμμή σωτηρίας», τον δρόμο μεταξύ Artemovsk και Soledar, πράγμα που σημαίνει ότι διακόπτεται σημαντικά ο επιχειρησιακός εφοδιασμός των Ουκρανών στρατιωτών, κάτι που ισοδυναμεί με παγίδευση σε βραστήρα. Αργά ή γρήγορα το αποτέλεσμα είναι όμοιο με εκείνο στην Μαριούπολη: οι παγιδευμένοι είτε θα παραδοθούν είτε θα πεθάνουν.

Εν τω μεταξύ, και στις ΗΠΑ, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ακόμη και τα κορυφαία γεράκια φοβούνται ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Κιέβου στην σύγκρουση στην Ουκρανία. Πολύ περισσότερο γιατί η οικονομία και ο στρατός της Ουκρανίας εξαρτώνται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Δυτική υποστήριξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις (στην εξουσία από το 2005 έως το 2009) και ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς (2006 έως 2011) ανησυχούν πολύ για το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα κοινό άρθρο στην Washington Post, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου. Οι δύο συγγραφείς σημειώνουν ότι εάν ο ουκρανικός στρατός αποτύχει να επιτύχει σημαντική πρόοδο στνη σύγκρουση, η πίεση της Δύσης στο Κίεβο να διεξάγει συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός θα αυξάνεται με κάθε μήνα στρατιωτικού αδιεξόδου.

«Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο», γράφουν οι συγγραφείς Ράις και Γκέιτς, είναι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν την στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο αρκετά ώστε να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση και να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια. Αλλά αυτό είναι καθαρά ευσεβής πόθος, τουλάχιστον, που βασίζεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σχολιαστές βασίζονται αποκλειστικά στις πολύ ωραιοποιημένες πολεμικές αφηγήσεις της ουκρανικής προπαγάνδας και, επομένως, δεν έχουν καμία βάση ρεαλισμού. Αυτό μπορεί κατά συνέπεια να οδηγήσει σε λανθασμένα ή καταστροφικά συμπεράσματα.

Η δυναμική των μαχών μέσα και γύρω από το Soledar και το Artemowsk και τα ήδη αναγνωρίσιμα, αν και ακόμη απομονωμένα, σημάδια διάλυσης των ουκρανικών στρατευμάτων που πολεμούν εκεί, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια των ΗΠΑ για την πλήρη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό και να τα καταστρέψουν.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές τα όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία από την Δύση. Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, προειδοποίησε πρόσφατα και πάλι ότι η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας από τη Δύση αποτελεί επίσης άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.

Δείτε τώρα Ουκρανούς να αποχωρούν σοβαρά τραυματισμένοι από το Soledar!

Ένας Ουκρανός ηθοποιός που αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις των ΝΑΖΙ, ο Ντμίτρι Λινάρτοβιτς, τραυματίστηκε σοβαρά. Δημοσίευσε ένα βίντεο, ώρα που οι Vagner PMC κέρδισαν έδαφος στο Soledar.

Οι σχηματισμοί του Κιέβου συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες σε μια παράλογη μάχη για την πόλη ενάντια στην ομάδα Vagner. Παραδέχονται την ήττα τους και δεν καταλαβαίνουν γιατί να συνεχίσουν να πολεμούν, αφού η πόλη έχει περιέλθει στον έλεγχο της Ρωσίας, ενώ το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο υποκριτικά το αγνοεί, στέλνοντας τον κόσμο στον βέβαιο θάνατο.

photo ρωσικό υπουργείο Άμυνας

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί