Πεσκόφ: «Κανένας εκπαιδευτής που ασχολείται με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών δεν έχει ασυλία»

Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα οι Γάλλοι εκπαιδευτές που ενδέχεται να σταλούν στην Ουκρανία να αποτελέσουν στόχο ρωσικών πληγμάτων, την ώρα που Παρίσι και Κίεβο βρίσκονται σε συζητήσεις για την αποστολή τους.

«Κανένας εκπαιδευτής που ασχολείται με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών δεν έχει ασυλία» από τα πλήγματα, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ολεξέντρ Σίρσκι δήλωσε ότι η Γαλλία θα στείλει «σύντομα» εκπαιδευτές για την εκπαίδευση των στρατευμάτων της χώρας του η οποία είναι αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή από το 2022.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διευκρίνισε λίγο αργότερα ότι η αποστολή εκπαιδευτών «είναι ακόμη υπό συζήτηση» με τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Επισήμως η Γαλλία δεν διαθέτει στρατιωτικούς που υποστηρίζουν ή εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν το Κίεβο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων της χώρας του αλλά και την οργή της Ρωσίας.

Το σχέδιο δημιουργίας ευρωπαϊκού συνασπισμού στρατιωτικών εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που επιθυμεί η Γαλλία, είναι υπό συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων, αλλά ακόμη μένει δρόμος μέχρι την οριστικοποίησή του.

Πολλές χώρες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα είχε το σχέδιο αυτό και την αντίδραση της Μόσχας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί