Παραγγελία νέων F-16 εξετάζει η USAF;

Το F-16 είναι αναμφίβολα ένα άκρως πετυχημένο αεροσκάφος στην κατηγορία των μονοκινητήριων μαχητικών αεροσκαφών με περισσότερα από 4.500 αεροσκάφη του τύπου να έχουν κατασκευαστεί και διατεθεί σε πολλές αεροπορίες ανά τον κόσμο. Η USAF έχει να παραγγείλει αεροσκάφη του τύπου εδώ και 2 δεκαετίες σχεδόν.

Η Lockheed πρόσφατα πήρε ακόμα ένα μεγάλο συμβόλαιο για τη συντήρηση των αεροσκαφών του τύπου 10ετούς μάλιστα διάρκειας ενώ υπάρχει ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης, πιστοποίησης όπλων, προσθήκης λογισμικού και βελτίωσης των υπαρχόντων F-16 στην έκδοση Block 70/72 πράγμα που καθιστά το αεροσκάφος ως αεροσκάφος 4ης γενιάς. Υπάρχουν χώρες ανά τον κόσμο που προχωρούν σε αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών τους ( Ελλάδα 83 αεροσκάφη, Ταϊβάν 66) ενώ υπάρχει πλήρης παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για το μαχητικό.

Παρά τα παραπάνω, αρκετοί σκέφτονται στην Αεροπορία ότι θα ήταν καλό να γίνει μία νέα αγορά αεροσκαφών F-16 από τη Lockheed και με αυτό τον τρόπο να συμπληρωθούν οι απαραίτητοι αριθμοί, να καλυφθούν απώλειες αεροσκαφών και να εκσυγχρονιστεί μέρος του στόλου των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών. Η γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών της τελευταίας έκδοσης βρίσκεται στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνα και υπάρχουν παραγγελίες από τη Βουλγαρία (8 αεροσκάφη), τη Σλοβακία (14 αεροσκάφη) και προωθείται μία πώληση συνολικά 66 μαχητικών αεροσκαφών του τύπου στην Ταϊβάν.

Η γραμμή παραγωγής θα υπάρχει και με ενεργές παραγγελίες αν και μικρές για να τη διατηρήσουν επί μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, η USAF σκέφτεται να πάει το πρόγραμμα του “Σύγχρονου Μαχητικού Αεροσκάφους” με το οποίο ευελπιστεί να αντικαταστήσει σταδιακά τα F-16, πιο πίσω χρονικά και να προχωρήσει σε αυτή τη λύση. Αυτό είναι μία λύση η οποία έχει το αρνητικό ότι θα αργήσει επιπλέον ένα πρόγραμμα που η USAF θεωρεί ότι χρειάζεται αλλά σίγουρα θα υπάρξουν αντιρρήσεις σε μία απόφαση επέκτασης του αριθμού των F-16 με νεότερα και αναβολής του προγράμματος καθώς όλα αυτά κοστίζουν, και μάλιστα αρκετά. Θα υπάρξει επομένως παρέμβαση του Κογκρέσου το οποίο διαχειρίζεται τα.. χρήματα με τη γνωστή μεθοδικότητα με την οποία ασκεί τον έλεγχο σε τέτοιες αποφάσεις και προγράμματα.