Παραδόθηκε από τη Boeing το 100ό P-8A Poseidon(ΒΙΝΤΕΟ)

H Boeing  ανακοίνωσε ότι παρέδωσε επιτυχώς στο Αμερικανικό Ναυτικό το 100 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-8A Poseidon. Μέχρι στιγμής η Boeing  έχει κατασκευάσει και παραδώσει 94 αεροσκάφη P-8A ενώ άλλα 6 που έχουν παραδοθεί, αποτελούσαν τα πειραματικά πάνω στα οποία αναπτύχθηκε ο τύπος. Αργότερα μέσα στο χρόνο η Boeing υπολογίζει ότι θα αποδώσει ακόμα 6 αεροσκάφη στο Αμερικανικό Ναυτικό. Ακόμα 8  αεροσκάφη του τύπου έχουν παραδοθεί Ινδικό Ναυτικό, 12 στο Αυστραλέζικο Ναυτικό και 2 στο Βασιλικό Ναυτικό.

Η σχεδίαση του αεροσκάφους στηρίχθηκε στο πολιτικό αεροσκάφος 737-800ERX με τις πτέρυγες να είναι του αεροσκάφους 737-900 με ενισχυμένη άτρακτο για επιχειρήσεις σε χαμηλότερα ύψη και εγγύτερα στις ακτές. Η ηλεκτρική γεννήτρια των 90KVA σε κάθε κινητήρα της πολιτικής έκδοσης του αεροσκάφους αντικαταστάθηκε με μία ισχυρότερη των 180 KVA ενώ τοποθετήθηκαν και περισσότερα ηλεκτρονικά.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τη στιγμή που άλλες αεροναυτικές δυνάμεις εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα όπως το Ρ-8Α, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στο θέμα των ΑΦΝΣ καθώς τα P-3 Orion δεν έχουν ολοκληρώσει την αναβάθμισή τους με τρομερές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα( το πρώτα αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης παραδόθηκε σχετικά πρόσφατα) και εκκρεμούν αεροσκάφη. Επίσης έχει δαπανηθεί τρομερά μεγάλο ποσό για την αναβάθμιση αεροσκαφών 30+ χρόνων με πολλούς να υποστηρίζουν ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερο να είχαν δοθεί είτε για καινούρια αεροσκάφη είτε σε άλλα προγράμματα.