• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παναγιωτόπουλος: «40 Αεροσκάφη για την Ελλάδα μέχρι το 2025»

Παναγιωτόπουλος: «40 Αεροσκάφη για την Ελλάδα μέχρι το 2025»

Σε μία ενδιαφέρουσα δήλωση προχώρησε ο ΥΕΘΑ Κ. Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής καθώς ανακοίνωσε χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα σκοπεύει να έχει προμηθευτεί μέχρι το 2025 συνολικά 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Η είδηση είναι αρκετά σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη η Ελλάδα προχωρά σε κύρια εξοπλιστικά προγράμματα αξίας πολλών δις ενώ συνολικά θα τρέξουν από φέτος και για τα επόμενα χρόνια περί τα 105 εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία το ΥΠΕΘΑ σκοπεύει να αυξήσει κατά πολύ τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον 22 μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει λοιπόν να αναμένουμε μέχρι το 2025 με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού οι οποίες είναι οι πλέον αξιόπιστες. Το ζήτημα είναι τι είδους μαχητικά θα είναι αυτά τα 22 μαχητικά αεροσκάφη που υπολείπονται αφού είναι σίγουρη πλέον η προμήθεια των 18 Rafale. Η λογική λέει ότι κανονικά πρέπει να ακολουθήσει μία ακόμα παραγγελία για ακόμα 22 Rafale της έκδοσης F3R έτσι ώστε να σχηματιστούν δύο πλήρεις μοίρες αποτελούμενες από μαχητικά του τύπου.

Αυτό θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επένδυση στα αρχικά 18 Rafale καθώς θα υπάρχει ήδη υποστήριξη, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εκπαίδευση, εξομοιωτής κτλ. τα οποία κατεβάζουν το κόστος μίας προμήθειας επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών. Θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν επιπλέον μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη σε αυτή την περίπτωση αφού η ελληνική πλευρά θα ήθελε να μειώσει έτσι το κόστος τους. Σε κάθε περίπτωση, μία επιπλέον προμήθεια μαχητικών Rafale μαζί με μία προμήθεια επιπλέον όπλων, ειδικά METEOR, κατά την άποψή θα ήταν ιδανική για την Αεροπορία.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε την Πολεμική Αεροπορία σε θέση να μπορεί να παρατάξει 40 Rafale και 24 Mirage 2000-5Mk2 ( αν έχουν αποσυρθεί τα 18 Mirage 2000 EGM/BGM) με αρκετούς φορείς στρατηγικών βλημάτων SCALP αλλά και των πολύ ποιοτικών αερο-εκτοξευόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet AM-39. Σύνολο, 64 μαχητικά με πλήρεις δυνατότητες απέναντι σε μία Τουρκική Αεροπορία η οποία θα βρίσκεται αρκετά πίσω σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Η πιθανότητα τα 22 αυτά επιπλέον αεροσκάφη να είναι F-35, είναι μία υπαρκτή περίπτωση αν και με ελάχιστες πιθανότητες και εξηγούμαστε. Κατά τη διάρκεια του 2020, το πρόγραμμα των F-35 γνώρισε μία κάμψη, όσον αφορά την παραγωγή με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αεροσκαφών που παρήχθησαν και παραδόθηκαν στους διάφορους πελάτες, της USAF συμπεριλαμβανομένης. Η Lockheed Martin δε θα αυξήσει την παραγωγή των μαχητικών όχι μόνο λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία αλλά και λόγω της αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα αλλά και μερικών προβλημάτων που ταλανίζουν το αεροσκάφος και θα γίνουν διορθώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη και τις δηλώσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τη σειρά της, η προμήθεια των αεροσκαφών πριν το 2025 φαντάζει πολύ δύσκολη ενώ υπάρχουν και πελάτες που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα όπως τα Η.Α.Ε., οι οποίοι θα αγοράσουν και περισσότερα μαχητικά και θα επενδύσουν περισσότερα από την Ελλάδα ενώ έχουν ήδη μπει στη διαδικασία προμήθειάς τους σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία δεν έχει μπει σε τέτοια διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές, η δήλωση του Υπουργού δίνει αισιόδοξο μήνυμα ότι η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστεί και ήδη μέχρι το 2025 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στις τάξεις της ένα μεγάλο αριθμό F-16V και Rafale πλαισιωμένων από F-16 Block 50 M και Mirage 2000 συνιστώντας μία πολύ ισχυρή αεροπορική δύναμη στην περιοχή και απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.