Ουκρανός ΥΠΑΜ: “Το όνειρό μου είναι να μας δώσουν F-16”

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα πως είναι «απολύτως» σίγουρος ότι οι δυτικές χώρες θα παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο για να το βοηθήσουν να πολεμήσει την εισβολή της Ρωσίας αν και ορισμένες είναι μέχρι σήμερα ψυχρές στην ιδέα αυτή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στις Βρυξέλλες, ο Ρέζνικοφ σημείωσε πως οι σύμμαχοι της Ουκρανίας κατέληξαν ήδη στην προμήθεια ενός εύρους δυτικών οπλικών συστημάτων αφού αρχικά έλεγαν ότι δεν θα το έκαναν.

«Το αδύνατο έγινε δυνατό», είπε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως τα μαχητικά αεροσκάφη χρειάζονται ως μέρος ενός ευρύτερου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να προστατευθεί η Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Χρειαζόμαστε καίρια αεροσκάφη ως πλατφόρμα για να υπερασπίσουμε τον ουρανό μας. Πρέπει να κυριαρχήσουμε στον ουκρανικό ουρανό. Θα προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό μας, πρώτα απ΄όλα, και βέβαια τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», επεσήμανε ακόμη.

Κάποιοι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα χρειαστούν πιθανόν πολλοί μήνες για να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη και να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους για να τα χρησιμοποιήσουν. Άλλοι έχουν εκφράσει επίσης ανησυχία πως η προμήθεια δυτικών αεροσκαφών θα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο.

Μιλώντας μία ημέρα μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και ενός συνασπισμού τουλάχιστον 50 χωρών που υποστηρίζουν το Κίεβο, ο Ρέζνικοφ είπε πως τα μαχητικά είναι “πάνω στο τραπέζι” και οι σύμμαχοι αξιολογούν ποιο μοντέλο είναι καλύτερο για την Ουκρανία.

«Πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη λύση», είπε, αναφερόμενος στα αμερικανικά αεριωθούμενα F-16 και τα σουηδικά αεροσκάφη Gripen ως τις προπορευόμενες λύσεις.

Ο Ρέζνικοφ είπε πως η προσωπική του άποψη είναι πως τα F-16 θα είναι τα καλύτερα καθώς χρησιμοποιούνται από μεγάλο εύρος χωρών: «Το όνειρό μου: θα πρέπει να είναι F-16. Όμως το Gripen είναι επίσης πολύ καλό», τόνισε.

Έχοντας εξασφαλίσει ένα εύρος δυτικών όπλων περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, ρουκετών, πυροβολικού και αρμάτων μάχης, ο Ρέζνικοφ είπε πως αστειεύτηκε με τους Δυτικούς υπουργούς λέγοντας πως τα μαχητικά είναι το τελευταίο κομμάτι στον κατάλογο με τα δώρα που ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι στο τέλος θα πάρει τα μαχητικά, ο Ρέζνικοφ απάντησε: «Απολύτως, είμαι σίγουρος».

Ο Ρέζνικοφ είπε πως η αντιαεροπορική άμυνα παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, αν και το Κίεβο έχει λάβει ήδη πολλά εξελιγμένα συστήματα. Είπε πως αν η Ρωσία εξαπολύσει μεγάλη επίθεση, θα βάλει τη δική της πολεμική αεροπορία περισσότερο στο παιχνίδι.

«Αν ξεκινήσουν μια πραγματική επιθετική εκστρατεία, θα χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη από την πλευρά τους, προσπαθώντας να σταματήσουν τις αντιαεροπορικές μας δυνάμεις. Αυτό σημαίνει πως είναι μια πραγματική απειλή, αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε πιο σύνθετα, πιο σύγχρονα αεροσκάφη — για να τους σταματήσουμε, να τους νικήσουμε, να τους αποτρέψουμε», συμπλήρωσε.

Ο Ολέκσι Ρέζνικοφ, το πολιτικό μέλλον του οποίου αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων, είπε ακόμη πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του. Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters αν αναμένει να συνεχίσει ως υπουργός Άμυνας τους επόμενους μήνες, απάντησε πως «ναι, ήταν η απόφαση του προέδρου μου».

(ΑΠΕΜΠΕ – pixabay)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί